Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέγγενη ΔΝΤ και Γερμανίας για την κυβέρνηση

Αγωνία στο Μαξίμου για τη σκληρή γραμμή Ταμείου και Βερολίνου. Οι κόκκινες γραμμές, οι διαπιστώσεις και οι... ευχές. Η εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα και τα αυστηρά μηνύματα. Γιατί παραμένει αισιόδοξη η Αθήνα για τη συμφωνία.

Μέγγενη ΔΝΤ και Γερμανίας για την κυβέρνηση

Ούτε στη Λετονία βγήκε τελικά «λευκός καπνός» για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας όπως προσδοκούσε η ελληνική πλευρά και παρά τα καλά λόγια των ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε το βράδυ στην Αθήνα μόνο με διαπιστώσεις και αντιμετωπίζει σήμερα την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η πραγματικότητα, αντίθετα, δείχνει ότι ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία σε μια στιγμή που ο χρόνος και οι ανάσες που είχαμε στη διάθεσή μας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η κατάσταση είναι οριακή και, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στη Ρίγα, οι πιέσεις που προέρχονται κυρίως από το ΔΝΤ και το Βερολίνο, είναι αφόρητες.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι εμφανής, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως στο τέλος θα κυριαρχήσουν οι «φωνές της λογικής» οδηγώντας σε συμφωνία εντός του επόμενου δεκαημέρου, ωστόσο δεν μπορούν παρά να σκέφτονται όλα τα ενδεχόμενα. «Αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τότε θα μας δυσκολέψει στην εξεύρεση λύσης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, αποτυπώνοντας την αγωνία ενόψει των επόμενων κρίσιμων 24ώρων.

Και μπορεί το κλίμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού τόσο με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ προχθές το βράδυ όσο και με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ χθες το απόγευμα να ήταν πολύ καλό, όμως η παραπομπή στο ΔΝΤ ήταν αρκετή για να «παγώσουν» τα ελληνικά χαμόγελα.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η πίεση που ασκείται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι πολύ έντονη και έχει ως στόχο, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ξεθώριασμα των «κόκκινων γραμμών»: των εργασιακών και του ασφαλιστικού το οποίο μάλιστα συνδέουν με το ζήτημα του χρέους.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο αγκάθι, το ΦΠΑ, η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει. Οι δανειστές προτείνουν δύο συντελεστές, 11% και 23%, η κυβέρνηση τρεις, 7%, 14% και 21% και μια σκέψη που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι να συμφωνηθούν δύο συντελεστές, στο 10% ο χαμηλός και στο 20% ο υψηλός.

Το ΔΝΤ, μιλώντας για αδυναμίες στον τρόπο της διαπραγμάτευσης, ζητά την επιστροφή της παλιάς μορφής ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, με την προσωπική επαφή των στελεχών του με τους Ελληνες υπουργούς.

Με δεδομένη τη βαρύνουσα σημασία που απέκτησε το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις πάντως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία, με το πράσινο φως όλων των θεσμών. Δηλαδή και του ΔΝΤ...

Σε αντίθεση με τον κ. Λιου που μίλησε για γρήγορη συμφωνία, λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα και δεν θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση. "Πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δεν πρέπει να γίνει πρόχειρη και βρώμικη δουλειά", τόνισε χαρακτηριστικά.

Βερολίνο

Την αναγκαία συμμετοχή και του ΔΝΤ στην επικείμενη συμφωνία προωθεί με έμφαση και η Γερμανία. «Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το ΔΝΤ να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, την ίδια στιγμή που ένα μπαράζ διαρροών αλλά και δημόσιων παρεμβάσεων από το Βερολίνο καταδείκνυαν τη γερμανική βούληση για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Mega, λόγου χάρη, υψηλόβαθμός Γερμανός αξιωματούχος εξέφραζε την απαισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της «γιατί δεν κινείται τίποτα», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών και την πιθανότητα ενός Grexit, ανέφερε πως «αν είναι να γίνει χρεοκοπία στην Ελλάδα, ας γίνει... Εμείς δεν εκβιαζόμαστε».

Αλλά και με άλλη διαρροή, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, φερόταν ο Β. Σόιμπλε να ανέβαζε την πιθανότητα εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Διαρροή που ενώ όλη τη μέρα είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο το απόγευμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να την διαψεύσει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν τη γερμανική στάση και στην ανάγκη τήρησης των ισορροπιών εντός του κυβερνητικού κόμματος. Εξ ου και το πολιτικό «μασάζ» που φέρεται να έχει ξεκινήσει η Άγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του κόμματός της, καθώς περίπου 100 εξ αυτών φέρονται να μην εγκρίνουν νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v