Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή

Την «μετά τριμερή» κατάσταση θα εκθέσει ο πρωθυπουργός στα στελέχη του. Αυστηρή εισήγηση με αποδέκτες εντός κι εκτός. «The game is not over», διαμηνύουν οι συνεργάτες του. Δεν αποκλείεται κείμενο-ψήφισμα των «αριστερών» για τα όρια του συμβιβασμού. Και Ζωή κατά Μαξίμου μέσω ... ΚΚΕ

Το μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ...σαν τις άλλες. Αυτή τη φορά τα μέλη της δεν θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία με τους δανειστές, όπως είχε γίνει στις 27 Φεβρουαρίου για την περίφημη συμφωνία που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση επτά ημέρες νωρίτερα. Αλλά να θέσουν στην κυβέρνησή τους τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να υπερβεί όταν (και εάν...) φτάσει η ώρα του έντιμου συμβιβασμού.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συνεδρίαση ορίστηκε για τη μία το μεσημέρι (δηλαδή... για τις δύο, ώρα ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει νωρίτερα υπουργούς και στελέχη για τις συναντήσεις που είχε στη Ρίγα. Κυρίως, για τους νέους σκοπέλους που εμφανίσθηκαν στο πέλαγος της διαπραγμάτευσης, με κυριότερο την επιμονή των Μέρκελ-Ολάντ στο αίτημα να συμφωνήσει και το ΔΝΤ στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Δηλαδή να αποδεχθεί η κυβέρνηση τις γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό.

Η ώρα του Τσίπρα

Η φράση κυβερνητικών επιτελών «αυτό δεν θα γίνει» ικανοποίησε στελέχη από όλο το... κομματικό φάσμα – πλην των εκπροσώπων των «ούλτρα αριστερών» τάσεων που θέλουν έτσι κι αλλιώς σύγκρουση με έξοδο από το ευρώ και ετοιμάζονταν για ομηρικές μάχες στην Κεντρική Επιτροπή... προ Ρίγας.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν και την εισήγηση του κ. Τσίπρα «σκληρή», με την έννοια ότι θα θέσει τα όρια μίας ανεκτής συμφωνίας και θα τονίσει ότι ήρθε η στιγμή να κριθούν όλοι για τις κρυφές και φανερές προθέσεις τους σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση. Αλλά "σε καμία περίπτωση" δεν θα πει... the game is over όπως θα ήθελαν οι συγκρουασιακοί.

Ψήφισμα για τα όρια του συμβιβασμού

Από το τελικό περιεχόμενο της πρωθυπουργικής εισήγησης θα εξαρτηθεί η πρόθεση της (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) Αριστερής Πλατφόρμας να «κατεβάσει» ψήφισμα για τα όρια του συμβιβασμού. Για να δεσμεύσει, δηλαδή, τον κ. Τσίπρα να μην υποχωρήσει σε επιμέρους θέματα όταν (και εάν...) φτάσει η ώρα της συμφωνίας.

Ο κ. Λαφαζάνης διατράνωσε ήδη από το βήμα της Βουλής, χθες, την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει συμφωνία που θα κινείται εκτός προγραμματικών δεσμεύσεων, ενώ συνάδελφοί του, κορυφαίοι υπουργοί, άρχισαν να βλέπουν «σκηνικό σύγκρουσης» με τους δανειστές «και όπου πάει».

Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών, βεβαίως, «έντιμη συμφωνία» θέλουν, αλλά πιστεύουν ότι μόνο μέσα σε συγκρουσιακό πεδίο υπάρχουν ελπίδες να την κερδίσει η κυβέρνηση.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χθες, όταν (μετά την τριμερή στη Ρίγα) εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Κ.Ο. του κόμματος δεν θα διαφωνήσει, τελικά, με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός...

Ζωή εκθέτει... Μαξίμου

Από την άλλη, στους δικούς της «αντάρτικους» ρυθμούς χορεύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτή τη φορά αποφάσισε να προκαλέσει... το Μαξίμου μέσω του Περισσού: ως πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού και της 13ης-14ης σύνταξης.

Ο στόχος προφανής: να εκθέσει ... το δικό της κόμμα εάν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, καθώς ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει αφήσει στην αναμονή το δικό του νομοσχέδιο με τις εργασιακές βελτιώσεις (κατώτατος-συλλογικές διαπραγματεύσεις) μέχρι να φανεί πού πάει η διαπραγμάτευση.

Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο έμπειρων στελεχών πως έτσι όπως λειτουργεί η κ. Κωνσταντοπούλου θα κάνει τους «μαρξιστές-διεθνιστές-μαοϊκούς» των πρώην συνιστωσών να μοιάζουν ...αρνάκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v