Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη συμφωνία θεωρούμε «έντιμη»

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι σε υπογραφή μνημονιακής συμφωνίας. Τι στοιχεία πρέπει να περιέχει ο συμβιβασμός με τους εταίρους. Τροπολογία ... "σύγκρουσης" από την Αριστερή Πλατφόρμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη συμφωνία θεωρούμε «έντιμη»

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε μία αμοιβαία επωφελή λύση».

Αυτό είναι το κεντρικό σημείο του σχεδίου πολιτικής απόφασης που θα κληθεί απόψε να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία, το σχέδιο αποτελεί περίληψη της χθεσινής εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα τεθεί σε ψηφοφορία η «τροπολογία» που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) που «δείχνει» μη συμφωνία και σύγκρουση, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει «στάση πληρωμών στους δανειστές εάν συνεχισθούν οι εκβιασμοί τους».

Το σχέδιο απόφασης έχει συνταχθεί σε άκρως επιθετικό ύφος, με τα βέλη να στρέφονται στο εξωτερικό και στο εξωτερικό. Μάλιστα, καλείται ο λαός «να βγει στους δρόμους» για να στηρίξει την κυβέρνηση στον αγώνα της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε από την αρχή ότι ο αγώνας ενάντια στην Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα», επισημαίνεται στην αρχή του κειμένου.

Ο εχθρός εκτός...

Η κατηγορία που εκτοξεύεται σε «κύκλους των δανειστών» είναι ότι αναίρεσαν βασικά σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου «με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή της 5ης αξιολόγησης σε σημείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης». Κάτι που «δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

... Και εντός

Σημειώνεται όμως ότι «ο αντίπαλος δεν είναι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εντός των τειχών». Δηλαδή «η ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με την λιτότητα και την απορρίθμηση της αγοράς εργασίας στην μνημονιακή πενταετία».

Αρα, «από την έκβαση του αγώνα εναντίον της θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ιδού ο έντιμος συμβιβασμός

Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημεία «ενός αποδεκτού, από εμάς, συμβιβασμού».

Τα εξής:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

- Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

- Αναδιάρθρωση του χρέους.

- Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον – όπως προστίθεται – «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ».

Επίσης, «είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

«Τροπολογία» από την Πλατφόρμα»

Με την «τροπολογία» καλείται η κυβέρνηση «να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη».

Καλείται ακόμη να δηλώσει από τώρα ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιαστικές τακτικές και δεν θα αποπληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ.

Σημειώνεται πάντως ότι η κίνηση της Πλατφόρμας (στην οποία συμμετέχει και η άλλη «αριστερή» τάση υπό τον Αντώνη Νταβανέλο, ΔΕΑ) δεν είναι «πολεμική προς την κυβέρνηση, αλλά, όπως λένε στελέχη της «υποστηρικτική της προσπάθειας που κάνει ο Τσίπρας».

Αλλωστε, την μη αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ζητουν και κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο με τις θέσεις της «Αριστερής πλατφόρμας»: 



 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v