Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση 2015: Μπαράζ λαθών σε προσυμπληρωμένους κωδικούς

Πού εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες αστοχίες στη μεταφόρτωση δεδομένων στα έντυπα της εφορίας. Ποια λάθη διορθώθηκαν και ποια εκκρεμεί να αντιμετωπιστούν από το Taxis. Αναγκαία η παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων λένε οι λογιστές.

Φορολογική δήλωση 2015: Μπαράζ λαθών σε προσυμπληρωμένους κωδικούς

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια λογιστών και φορολογουμένων να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τα λάθη στα προσυμπληρωμένα κουτάκια της δήλωσης αποτελούν εστία ταλαιπωρίας τόσο για τους φορολογούμενους, όσο και για τους λογιστές και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι οποίοι καλούνται καθημερινά να διευθετήσουν προβλήματα: από μπερδεμένα ΑΦΜ μεταξύ συζύγων, έως τις υποδιαστολές στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων, που μετατρέπουν τα εκατοντάδες ευρώ σε... χιλιάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις προλαβαίνουν, σε άλλες έρχονται να παρέμβουν κατόπιν εορτής, κι οι λογιστές βρίσκονται ήδη στα... κάγκελα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ, στη σχετική βεβαίωση, είχαν μπερδευτεί οι ΑΦΜ των συζύγων. Το πρόβλημα διορθώθηκε από τους εργαζόμενους της ΔΗΛΕΔ.

Το ίδιο συνέβη και με το πρόβλημα που εμφανίστηκε στις βεβαιώσεις συντάξεων του ΟΓΑ. Λάθος χρήση της υποδιαστολής στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων που χορηγήθηκαν από τον ΟΓΑ, μετέτρεπε τα εκατοντάδες ευρώ σε χιλιάδες, στέλνοντας... αδιάβαστους λογιστές και φορολογούμενους.

Οι δόσεις των δανείων

Πολλαπλάσια προβλήματα όμως καταγράφονται στο εγχείρημα της ΓΓΔΕ να προσυμπληρωθούν φέτος τα κουτάκια με τις δόσεις των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων οι οποίες καταβλήθηκαν πέρυσι από τους φορολογούμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα στοιχεία τα οποία εστάλησαν από τις τράπεζες ήταν εξόφθαλμα λάθος και γι' αυτό έχει καθυστερήσει η ανάρτησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα στοιχεία αναμένεται να συμπληρωθούν σήμερα.

Μ' αυτά και μ' αυτά, αλλά και με φόντο τη συνήθεια των Ελλήνων να τρέχουν την τελευταία στιγμή, οι δηλώσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ίσα που ξεπερνούν τις 120.000 σε σύνολο 5,5 εκατ. υπόχρεων.
Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου και από τον Ιούλιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται οι δόσεις. Λογιστές και φορείς ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν παράταση της προθεσμίας.

Με ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας θεωρεί απαραίτητη τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για χρονικό διάστημα όπου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα έπρεπε να είναι ανοικτό το σύστημα (από το Φεβρουάριο, ενώ άνοιξε στις 15 Μαΐου), προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του και να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι και οι λογιστές φοροτεχνικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v