Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα για capital controls

Οποιος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αισιόδοξος για ενιαία συμφωνία που θα έχει «χρονισμούς». Τα ανοικτά θέματα και οι σχεδιασμοί για το ΦΠΑ.

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα για capital controls

Πιθανότητα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν υπάρχει, υποστήριξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο briefing των πολιτικών συντακτών. «Οποιος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», συμπλήρωσε σχολιάζοντας και τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη

Αναφορικά με τη συμφωνία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα και θα εντάσσεται στο πλαίσιο που επιθυμεί η κυβέρνηση. «Η συμφωνία για να φτάσει στην κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα φτάσει στους βουλευτές συμφωνία που θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές».

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει παράταση του προγράμματος και δεν της έχει τεθεί τέτοιο θέμα, υποστήριξε ο κος Σακελλαρίδης ενώ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, αλλά παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες «χρονικότητες» στην εφαρμογή δεδομένου ότι όπως είπε, για παράδειγμα, ένα επενδυτικό πακέτο δεν ξεκινά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οριοθέτησε ως ανοικτά τα θέματα του ΦΠΑ, τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Όπως είπε η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όταν θα έχουν προκύψει οι ώριμες συνθήκες στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Αναφορικά με το ΦΠΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά σενάρια για δύο συντελεστές 11% και 23% και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εντάσσονται σε χαμηλό συντελεστή τα φάρμακα και τα τρόφιμα και να γίνει αναδιανομή της επιβάρυνσης.

«Δεν πιστεύω ότι φτάνοντας στην τελική ευθεία της λύσης θα ήταν συμβατό να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων», ήταν το σχόλιο του κ. Σακελλαρίδη σε ερώτηση για το αν περιμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το κούρεμα που επιβάλλει στα ελληνικά collateral.

Οσον αφορά την αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι: «Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στην Ελλάδα, δηλαδή τις εσωτερικές υποχρεώσεις, όσο και στο εξωτερικό. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά, εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας γι΄αυτό επιδιώκουμε να υπάρχει και άμεσα αυτή η συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πακετάρισμα των δόσεων του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v