Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Tι θα συμβεί αν το Grexit ωφελήσει την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι υποτιμούν τις πιθανές επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και δείχνουν υπερβολικά μεγάλη εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς προστασίας. Το «success story» της Ισπανίας, οι Podemos και οι επιπτώσεις από επιτυχημένη νέα δραχμή.

Κρούγκμαν: Tι θα συμβεί αν το Grexit ωφελήσει την Ελλάδα

Το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί τους Ευρωπαίους σχετικά με ενδεχόμενο Grexit δεν είναι τι θα συμβεί την αμέσως επόμενη ημέρα, αλλά μετά από δύο χρόνια, γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλώντας τους να σκεφτούν πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις.

Σε άρθρο του στο blog του υποστηρίζει ότι οι παράμετροι για μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα είναι απλές και αναπόφευκτες: η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει πρωτογενές έλλειμμα γιατί κανείς δεν θα της δανείσει ξανά χρήματα και δεν πρέπει να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν μπορεί να στύβεις συνέχεια μια χώρα.

Οπότε θα περίμενε κανείς ότι μια συμφωνία για ένα ήπιο πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια θα ήταν κάτι εύκολο να επιτευχθεί, προσθέτει.

Όμως, όπως τονίζει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε τώρα να παίξει τον κακό αστυνομικό, λέγοντας πως δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη δόση μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά απασχόλησης και στο συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση του Ταμείου για μεταρρυθμίσεις στην αγορά απασχόλησης έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα συμπεράσματα των ερευνητών του, που δεν στηρίζουν τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό πιθανότατα αναγνωρίζει ένα πραγματικό πρόβλημα -ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε στους συνταξιούχους-, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά το γενικότερο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρέπει να αναλογιστούν όλοι καλύτερα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει όντως εκτός ευρώ, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Το Grexit θα είναι σίγουρα κάτι πολύ άσχημο για την Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτήν την στιγμή, οι χώρες του πυρήνα πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κι αυτό μπορεί και να είναι αλήθεια. Αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νου, προειδοποιεί ο Π. Κρούγκμαν, ότι το υποτιθέμενο τείχος προστασίας της ΕΚΤ δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί πραγματικά.

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Π. Κρούγκμαν έχει να κάνει με το τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit. Ο πραγματικός κίνδυνος για το ευρώ δεν θα είναι τότε αν έχει αποτύχει η Ελλάδα αλλά αν έχει επιτύχει. Αν μια υποτιμημένη νέα δραχμή φέρει ποτάμια Βρετανών οπαδών της μπύρας στα νησιά του Ιονίου και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει, αυτό θα δώσει ώθηση στους εχθρούς της λιτότητας στις άλλες χώρες.

«Σκεφτείτε το. Τις προάλλες οι Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι χαιρέτισαν την Ισπανία ως ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση ολόκληρου του προγράμματος. Τελικά ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και αν οι δυνάμεις κατά του κατεστημένου έχουν να δείξουν το παράδειγμα μιας ανακάμπτουσας Ελλάδας, το κατεστημένο θα πέσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανυποληψία» γράφει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v