Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θα έχουμε συμφωνία και θα πληρώσουμε στις 5 Ιουνίου

Αισιόδοξος δηλώνει στο CNN ο υπουργός Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση. Καλεί τους εταίρους να καλύψουν την απόσταση που τους αναλογεί.

Βαρουφάκης: Θα έχουμε συμφωνία και θα πληρώσουμε στις 5 Ιουνίου

«Θα πληρώσουμε γιατί δεν έχω αμφιβολία ότι έως τότε θα έχουμε φτάσει σε συμφωνία», δήλωσε στο CNN ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα δώσει τη δόση του ΔΝΤ που λήγει στις 5 Ιουνίου.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Βούτση ότι η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και γι' αυτό δεν μπορεί να πληρώσει, υποστήριξε ότι η χώρα ζει με τις δυνάμεις της, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους δανειστές από δικούς της πόρους, όπως έκανε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τα 3/4 της διαδρομής και θα πρέπει τώρα και οι εταίροι να κάνουν το δικό τους 1/4.

Μεταρρυθμίσεις και λιτότητα δεν προχωρούν παρέα

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην απελευθέρωση της οικονομίας της, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος και στην εμφάνιση λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και για τη συνέχεια, καθώς αυτό θα περιόριζε την ικανότητά της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως η Αθήνα είναι έτοιμη να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων. «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί τήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων..., για πραγματική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος..., για απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών κ.λπ.».

Όμως δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτούς τους στόχους αν προσπαθήσει να πετύχει τους «αβάσταχτα υψηλούς» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να δεχθεί –και δεν θα δεχθεί- μια θεραπεία που σε μια περίοδο πέντε ετών έχει αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια», υπογραμμίζει ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v