Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Μεταρρυθμίσεις και λιτότητα δεν προχωρούν παρέα

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους αν καλείται να πετύχει "αβάσταχτα υψηλούς" στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, γράφει σε ιταλική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Μεταρρυθμίσεις και λιτότητα δεν προχωρούν παρέα

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην απελευθέρωση της οικονομίας της, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος και στην εμφάνιση «λογικού» πρωτογενούς πλεονάσματος, όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και για τη συνέχεια, καθώς αυτό θα περιόριζε την ικανότητά της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γράφει σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως η Αθήνα είναι έτοιμη να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων. «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί τήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων... για πραγματική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος... για απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών κλπ».

Όμως δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτούς τους στόχους αν προσπαθήσει να πετύχει τους «αβάσταχτα υψηλούς» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να δεχθεί –και δεν θα δεχθεί- μια θεραπεία που σε μια περίοδο πέντε ετών έχει αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια», υπογραμμίζει ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v