Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα για το εάν γράφεται ή όχι η συμφωνία

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αρχίζει η συγγραφή Staff Level Agreement, λέγοντας ότι θα είχαμε τελειώσει αν δεν ήταν το ΔΝΤ. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», απαντά ο Dombrovskis. Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος τονίζει ο Σόιμπλε. Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ζητά ο Τσίπρας. Οι θέσεις για εργασιακά, ασφαλιστικό, χρέος.

Κόντρα για το εάν γράφεται ή όχι η συμφωνία

Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ξέσπασε τη στιγμή που μπαίνει ξανά μπροστά η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group. 

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα αρχίσει να γράφεται από σήμερα, για να απαντήσει άμεσα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis, λέγοντας ότι δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος επίσης μίλησε στο πρακτορείο, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε τις διαρροές από το Μαξίμου «ανοησίες». Δεύτερος αξιωματούχος σχολίασε: «Μακάρι να ήταν αλήθεια».

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας πως έχει εκπλαγεί από τον αισιόδοξο τόνο ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων. «Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα» δήλωσε ο στον τηλεοπτικό σταθμό ARD την Τετάρτη.

«Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουν προχωρήσει πολύ πιο κάτω οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση» είπε. «Για αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας στο G7. Υποστήριξε πως δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο εξεπλάγην από τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνει αυτό το τελευταίο βήμα προς μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές.

Ταυτόχρονα, πάντως, ο πρωθυπουργός έστειλε τα δικά του μηνύματα μετά την σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Όπως είπε «είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα αλλά ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους».

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για μισθούς, συντάξεις και τράπεζες

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ.

«Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία. Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω.

Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους , πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις μπορεί να υπάρξουν πολλού που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.

Τι υποστήριξε η κυβέρνηση

Όπως μετέφεραν νωρίτερα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement], συμπληρώνοντας ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας κατά το Μέγαρο Μαξίμου θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Οπως εκτιμά η Αθήνα πάντως παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία, λένε. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".

Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

ΝΔ: Η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία, τονίζει ο Κ. Καραγκούνης. «Ευρωπαίοι εκπρόσωποι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή και τα λεφτά τελείωσαν, όπως διαβεβαιώνουν υπουργοί της κυβέρνησης», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αβεβαιότητα συνεχίζει να παραλύει τη χώρα. Και μέσα σε όλα αυτά θριαμβολογούν ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν και αυτό το μήνα μισθοί και συντάξεις.

Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο για τη χώρα», σημειώνει ο κ. Καραγκούνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v