Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροή-καρότο από την ΕΚΤ στο παρά 1΄ της διαπραγμάτευσης

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απελευθερώσει ρευστότητα προς την Ελλάδα αν υπάρξει συμφωνία με την ευρωζώνη, δηλώνει τραπεζική πηγή. Το όριο για τα έντοκα γραμμάτια μπορεί να αυξηθεί, τονίζει. Η πίεση από τους Γερμανούς για τον ELA.

Διαρροή-καρότο από την ΕΚΤ στο παρά 1΄ της διαπραγμάτευσης

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν οι ελληνικές τράπεζες, αν γίνει ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη θα εκταμιεύσει βοήθεια προς την Αθήνα, ανέφερε τραπεζική πηγή στο Reuters την Τετάρτη.

«Το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για εκταμίευση από την ευρωζώνη» ανέφερε η πηγή υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

«Αν απελευθερωθούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP, αυτό θα είναι το σήμα» πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε το 2010-2011.

Η ΕΚΤ ανέφερε την Τετάρτη πως δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για μια ενδεχόμενη αύξηση του ορίου για τα έντοκα. Την περασμένη εβδομάδα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να εκτονώσει τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς αν εξασφαλίσει μια συμφωνία και τελικά βγει στις αγορές. 

Αν η Ελλάδα εξασφάλιζε μια νέα συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογά της μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Καρότο και μαστίγιο

Το δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει πως αν και οι πιθανές αλλαγές χρησιμοποιούνται ως καρότο για να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση την συμφωνία, την ίδια ώρα η ΕΚΤ και αξιωματούχοι φρόντισαν τις περασμένες εβδομάδες να κουνήσουν και το μαστίγιο.

Την Τετάρτη η ΕΚΤ αποφάσισε για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο να μην αυξήσει το όριο για τον ELA. Ο Γιενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στην ΕΚΤ για νομισματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ELA. Παράλληλα, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το «haircut» που απαιτεί για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως collateral. 

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι στην ΕΚΤ νιώθουν ότι θα πρέπει να αυξήσει το «haircut»  αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πληρώσει το ΔΝΤ ή τις λήξεις στα ομόλογα που έχει η κεντρική τράπεζα έως και τον Αύγουστο, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ.

«Aν μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ χαθεί, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το αυξημένο πιστωτικό ρίσκο» τόνισε δεύτερη τραπεζική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v