Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απλήρωτες από τον Αύγουστο εταιρείες που σιτίζουν μετανάστες

Τρεις εταιρείες catering που έχουν αναλάβει τη σίτιση κρατούμενων στην Αμυγδαλέζα παραμένουν επί μήνες απλήρωτες. Γιατί προέκυψε εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απλήρωτες από τον Αύγουστο εταιρείες που σιτίζουν μετανάστες

Πολλά προβλήματα εγκυμονεί η 9μηνη πλέον παύση πληρωμών προς τις εταιρείες catering που έχουν αναλάβει τη σίτιση των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών σε όλη την Ελλάδα.

Οι τουλάχιστον επτά εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη συνέχεια της λειτουργίας τους. Ο φόβος πλεόν ότι εκτός από τους κρατούμενους, θα μείνουν νηστικοί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, είναι ορατός!

Συγκεκριμένα, στις τρεις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη σίτιση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως χρωστά 2,3 εκατ. ευρώ (780.000 ευρώ σε κάθε μία)! Σημειώνεται ότι οι εταιρείες, παρότι παραμένουν απλήρωτες για 10 μήνες, συνεχίζουν να σιτίζουν τους κρατούμενους που παραμένουν έγκλειστοι.

Λύση στο ζήτημα αναμένεται να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς ο επίτροπος του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως δεν ενέκρινε τις πληρωμές εξαιτίας της προχειρότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Η όλη διαδικασία και οργάνωση, λένε εμπλεκόμενοι, έγινε στο πόδι εξαιτίας της βιασύνης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας που έψαχνε εναγωνίως μια γρήγορη λύση για τις εν λόγω προμήθειες, η οποία ως φάνηκε ήταν διάτρητη εξαιτίας πολλών νομικών κενών. Για παράδειγμα δεν είχαν δημιουργηθεί τα απαραίτητα νομικά πρόσωπα και οι αντίστοιχοι κωδικοί στους οποίους θα πιστώνονταν τα χρήματα για τις εν λόγω πληρωμές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επίτροπος δικαίως διαβίβασε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αμέσως όμως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο υπουργός κ. Πανούσης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αναγνωστάκης, έσπευσαν να καταθέσουν τη νομοθετική ρύθμιση (στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση άρθρο 32) η οποία έλυσε όλα τα νομικά ζητήματα που εκκρεμούσαν (ΦΕΚ 29, 19/3/2015).

Παρ' όλα αυτά, το E' τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρότι έχει ενημερωθεί αρμοδίως σχετικά με την κατατεθείσα νομοθετική ρύθμιση, ολιγωρεί χαρακτηριστικά να βγάλει την απόφαση έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των εταιρειών.

Κατά μέσο όρο, κάθε μία από τις συγκεκριμένες εταιρείες catering απασχολεί πενήντα εργαζόμενους. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν θα αντέξουν για πολλές μέρες ακόμη, με αποτέλεσμα να βρεθούν δεκάδες άνθρωποι στο δρόμο και δεκάδες άλλοι νηστικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v