Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Απολύτως ανάλγητοι οι θεσμοί στις ανάγκες των νησιών

Υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών παραδέχονται ότι και στις χώρες τους υπάρχει ειδικό καθεστώς για νησιωτικά συμπλέγματα. Όμως οι θεσμοί εμφανίζονται απόλυτα αρνητικοί. Θέλουμε λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Σφοδρή επίθεση από ΝΔ για το ΦΠΑ.

Βαρουφάκης: Απολύτως ανάλγητοι οι θεσμοί στις ανάγκες των νησιών

Από την πλευρά μας καταθέτουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης να υπάρξει διαφορετική πολιτική για τους κατοίκους των νησιών, αλλά συναντάμε ανάλγητη συμπεριφορά από τους θεσμούς, υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ΦΠΑ στα νησιά, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών παραδέχονται ότι και στις χώρες τους υπάρχει ειδικό καθεστώς για νησιωτικά συμπλέγματα. Αλλά οι θεσμοί εμφανίζονται απόλυτα αρνητικοί. Όχι οι εταίροι μας, οι θεσμοί». Γι’ αυτό είπε πρέπει άμεσα να απεμπλακούμε από αυτές τις μνημονιακές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ΦΠΑ αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δέσμευση εις το διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει».

Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τα νησιά πιο συνολικά. Δεν θα υποχωρήσουμε σε μια αρχή: άλλο να είσαι κάτοικος της Σερίφου, της Ρόδου και της Κω και άλλο κάτοικος στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Χρειάζεται μια πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα κόστη μεταφοράς, είπε και κάλεσε σε διαβούλευση με τους βουλευτές των νησιών για το πώς θα βοηθήσουμε τους κατοίκους.

Λύση στα πλαίσια της Ευρώπης

«Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια δεν είδατε τεχνοκράτες θεσμών να εισβάλλουν στο υπουργείο το δικό μου, στην οδό Νίκης, στο υπουργείο του συναδέλφου Ξυδάκη, σε κανένα υπουργείο. Δεν τους είδατε να ανακρίνουν υπουργούς, να τους έχουν απ’ έξω και να περιμένουν τους υπουργούς, για να τους μιλήσουν μικρομεσαία στελέχη των θεσμών ή της τρόικα», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό εγώ κάνω τον διαχωρισμό μεταξύ των θεσμών και της τρόικα. Αλλά αυτό που έχει σημασία πέραν της σημειολογίας είναι η Ευρώπη, επιτέλους, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να μπορούμε αυτές τις συζητήσεις, για τον ΦΠΑ στα νησιά για παράδειγμα, να την κάνουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους, στη βάση του κοινού ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, στη βάση κοινών ευρωπαϊκών αξιών για το πώς πρέπει αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι νησιώτες, όχι οι Ελληνες νησιώτες, σε σχέση με τους Ισπανούς νησιώτες.

Το πρόβλημα με τους θεσμούς, είτε τους λέμε θεσμούς είτε τους λέμε τρόικα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι΄αυτό χρειάζεται αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Και από εδώ και πέρα, να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομιμότητας και όχι στο πλαίσιο ενός παρανομικού, αδιαφανούς πλαίσιου διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν εμπίπτει και δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές».

ΝΔ: Κυνική παραδοχή εξαπάτησης πολιτών

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε: 

«Η σημερινή ομολογία του κ. Βαρουφάκη ότι οι δεσμεύσεις του για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είχαν ημερομηνία λήξης, αποτελούν κυνική παραδοχή εξαπάτησης των πολιτών. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει ήδη «πουλήσει» τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό και υφεσιακά μέτρα, που θα προκαλέσουν καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα και στη δυναμική του.

Η κυνική παραδοχή του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή, ότι η δέσμευσή του για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά δεν ίσχυε στο διηνεκές αλλά μόνο για 4 μήνες, είναι μια θλιβερή εικόνα. Είναι η παραδοχή της εξαπάτησης των πολιτών των νησιών.

Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποκτούν, μεταγενέστερα φυσικά, ημερομηνία λήξης. Αποτελούν προϊόντα για πούλημα, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Όταν, όμως, οι δεσμεύσεις έχουν ημερομηνία λήξης, η κυβέρνηση μετατρέπεται σε προϊόν μιας χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v