Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αυξήθηκε το ρίσκο πτώχευσης της Ελλάδας

Οι ανησυχίες για ελληνική πτώχευση «έχουν αυξηθεί σημαντικά» το τελευταίο εξάμηνο, τονίζει η ΕΚΤ. Φερρέγγυες οι τράπεζες τονίζει ο Κονστάντσιο. Ηπιες οι έως τώρα αντιδράσεις των αγορών, αλλά υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες «ευάλωτες» χώρες.

ΕΚΤ: Αυξήθηκε το ρίσκο πτώχευσης της Ελλάδας

Μήνυμα να αρθεί η αβεβαιότητα στέλνει η ΕΚΤ στην τακτική έκθεσή της για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Financial Stability Review). Κάνοντας ειδική αναφορά για την Ελλάδα σημειώνει: οι προσδοκίες για το ρίσκο default έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η ΕΚΤ τονίζει πως τα ρίσκα που πηγάζουν από την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο τραπεζικός τομέας της έχει υποστεί σημαντικές εκροές καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στην αγορά χονδρικής χρηματοδότησης και επιδείνωση στην ποιότητα των assets του.

Οι αντιδράσεις των αγορών ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, όμως απουσία ταχείας συμφωνίας για τις ανάγκες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να γίνει πραγματικός ο κίνδυνος ανοδικής προσαρμογής των risk premia που απαιτούνται από τις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, σημειώνει η Τράπεζα.

Μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο τόνισε ότι η ΕΚΤ ενεργεί με βάση το σενάριο ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται «φερέγγυες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης και χρεοκοπίας των τραπεζών. 

Παραμένει υψηλός ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη

Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και οι αυξανόμενες τιμές των assets αποτελούν ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, αναφέρει επίσης η ΕΚΤ επισημαίνοντας πως ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να φέρει ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού και εταιρικού χρέους. Ευρύτερα, οι αβεβαιότητες στην Ευρώπη που σχετίζονται με τη διαχειρισιμότητα του χρέους ενός κράτους πιθανότατα θα συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα, καθώς η αναλογία κρατικού χρέους/ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες.

Την ίδια ώρα, οι βλαπτικοί μηχανισμοί ανατροφοδότησης μεταξύ των κρατών και του τραπεζικού τομέα, που βρίσκονταν στην καρδιά των προβλημάτων της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, φαίνεται λιγότερο πιθανό να παίξουν τόσο καταστροφικό ρόλο με τις νέες θεσμικές βελτιώσεις (στις οποίες περιλαμβάνονται οι μειωμένες ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τον τραπεζικό τομέα μέσω των νέων εργαλείων bail-in που έχουν δημιουργηθεί από την Οδηγία Τραπεζικής Ανάκαμψης και Εκκαθάρισης, καθώς και η έναρξη ισχύος του κανονισμού SRM).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το να καταστούν πραγματικοί οι κίνδυνοι από το υψηλό χρέος εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα μπορούσαν να προκύψουν από απρόσμενες εξελίξεις στην Ελλάδα, που θα πυροδοτούσαν την αναπροσαρμογή των risk premia, από μια χαμηλότερη του αναμενόμενου εγχώρια ανάπτυξη, ή από μια ξαφνική επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι ήπιες συνθήκες στις χρηματαγορές θα μπορούσαν να περιορίσουν την αίσθηση του επείγοντος στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν καθυστερήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις, τότε είναι πιθανό να υπάρξει αλλαγή κλίματος έναντι των χωρών της ευρωζώνης. Μια τέτοια επανεκτίμηση πιθανότατα θα προκαλούσε ανησυχίες για τη διαχειρισιμότητα του χρέους και σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η ΕΚΤ αναφέρει πως οι δυσκολίες χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν είχαν επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες, όπου ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των καταθέσεων έγινε θετικός στις αρχές του 2015, αγγίζοντας το 1,9% τον Φεβρουάριο.

* Διαβάστε όλη την έκδοση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v