Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πιθανότητα 40% να μην τα βρουν Ελλάδα – εταίροι

Στο 60% η πιθανότητα συμφωνίας αλλά μόλις 30% ότι μπορεί να κλείσει και να εγκριθεί έγκαιρα για τις πληρωμές του Μαΐου στο ΔΝΤ. Οι πολιτικές δυσκολίες για την κυβέρνηση και πώς μπορεί να υπερβεί το σκόπελο ο Τσίπρας. Τα 3 σενάρια του διεθνούς οίκου.

Deutsche Bank: Πιθανότητα 40% να μην τα βρουν Ελλάδα – εταίροι

Η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει μία δόση του ΔΝΤ ακόμα και αν εν τω μεταξύ υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, υποστηρίζει ο Γιώργος Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank. 

Σύμφωνα με την ανάλυσή του τα κενά που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ μεγάλα και ο χρόνος λίγος. Επιπρόσθετα η πιθανότητα να πρέπει να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος ή από το ελληνικό κοινοβούλιο καθιστά το ενδεχόμενο να μην εξοφληθεί κάποια δόση τον Ιούνιο ορατή πιθανότητα.

Βασικό σενάριο για την τράπεζα είναι η συμφωνία, χωρίς την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Σε αυτό δίνει 60% αλλά το ποσοστό κατεβαίνει στο 30% με βάση το ενδεχόμενο να εγκριθεί έγκαιρα ώστε να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ.

Αντίστοιχα, η πιθανότητα να μην υπάρξει έγκαιρα συμφωνία, οδηγώντας σε άρση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ανέρχεται στο 40%. 

Η συμφωνία θα έχει πολιτικό κόστος αφού η κυβερνητική πλειοψηφία ίσως αρνηθεί να τη στηρίξει αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε αλλαγή συμμαχιών.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία θα ακολουθήσει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ και κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες. Ακόμα και αν δεν θεωρηθεί πτώχευση, η ΕΚΤ μπορεί να θέσει ισχυρούς περιορισμούς στον ELA, αυξάνοντας το κούρεμα των ελληνικών collaterals.

Τα τρία σενάρια 

Οπως υπογραμμίζει η Deutsche Bank, τρία είναι τα βασικότερα σενάρια, καθώς μπαίνουμε στον Ιούνιο:

- Δεν υπάρχει συμφωνία και δεν πληρώνεται το ΔΝΤ (πιθανότητα 40%). Αυτό το σενάριο πιθανότατα θα προκαλέσει και τις πιο αρνητικές αντιδράσεις από την ΕΚΤ. Ακόμη και εάν δεν πυροδοτηθούν άμεσα οι ρήτρες πληρωμής των ελληνικών δανείων, η ΕΚΤ θα περιορίσει έντονα την πρόσβαση των τραπεζών στον ELA. Αντί να κηρύξει αφερέγγυες τις τράπεζες (insolvent, όπως στην περίπτωση της Κύπρου), αναμένεται να αρνηθεί την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA ή ακόμη πιθανότερα να αυξήσει σημαντικά το «κούρεμα» που επιβάλλει στην αξία των τίτλων που κατατίθενται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας.

Με βάση τους υπολογισμούς της, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους κατά περίπου 30-40 δισ. ευρώ με βάση τον υφιστάμενο διακανονισμό με την ΕΚΤ. Μια απόφαση σημαντικής αύξησης του κουρέματος θα αφήσει ουσιαστικά λίγες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση για να έλθει σε συμφωνία, αναλόγως του ρυθμού των εκροών καταθέσεων ή της εξάντλησης των διαθέσιμων εχεγγύων.

-Υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να εγκριθούν τα μέτρα από την ελληνική βουλή πριν από την πληρωμή του ΔΝΤ (πιθανότητα 30%). Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν να εγκριθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο προτού υπάρξουν εκταμιεύσεις. Είναι πιθανή μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση την τελευταία συιγμή, αλλά ενδέχεται να μην υπάρχει χρόνος για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ή και η αντιπολίτευση ενδέχεται να αρνηθούν να τη στηρίξουν, γεγονός που θα απαιτήσει αλλαγές στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό η ΕΚΤ να παράσχει ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πληρωθεί το ΔΝΤ μέσω της αύξησης των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Αθήνα.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να αφεθεί η Ελλάδα να καθυστερήσει τη δόση του ΔΝΤ και η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση του κουρέματος στα εχέγγυα για παροχή ρευστότητας μέσω του ΕLA. Σε αυτή την περίπτωση, θα διατηρηθεί η πίεση στην ελληνική πλευρά να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, όσο η διαδικασία επικύρωσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. 

- Υπάρχει συμφωνία και έγκαιρη έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο (πιθανότητα 30%). Αυτό είναι και το πιο θετικό σενάριο, με την κυβέρνηση να αντλεί στήριξη από τη δική της πλειοψηφία ή την αντιπολίτευση για να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Υποθέτοντας ότι η πληρωμή της επόμενης Παρασκευής, 5 Ιουνίου, προς το ΔΝΤ δεν μπορεί να πληρωθεί, θα χρειαστεί ένα staff level agreement 2 με τρεις μέρες νωρίτερα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανεχτεί αύξηση των εντόκων γραμματίων για να προχωρήσει η πληρωμή προς το ΔΝΤ εάν δεν υπάρχουν έγκαιρες εκταμιεύσεις από την τρέχουσα δόση. 

Ελληνική Βουλή και πολιτικό κόστος

Οπως υπογραμμίζει η τράπεζα, οι παράγοντες που θα οδηγήσουν τη διαδικασία των ελληνικών διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες είναι βαθιά πολιτικοί. Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα κληθεί να ζυγίσει το οικονομικό κόστος της μη ύπαρξης συμφωνίας έναντι των εγχώριων πολιτικών επιπτώσεων ενός συμβιβασμού.

Το κόστος του συμβιβασμού φαίνεται σημαντικό. Το μεγάλο δημοσιονομικό κενό και μια ενδεχόμενη αύξηση στον ΦΠΑ είναι πολιτικά καταστροφικό. Πρόσφατα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι 10-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, τη στιγμή που είναι αμφίβολη και η στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις 12 βουλευτών, ένα δημοψήφισμα με τη "διστακτική στήριξη" του πρωθυπουργού ίσως είναι ένας τρόπος για την κυβέρνηση να διατηρήσει την εξουσία της και να αποφύγει μεγάλη ανταρσία στη Βουλή.

Ενας ακόμη τρόπος είναι να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για στήριξη, με Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που συνδυαστικά έχουν 106 βουλευτές να είναι επί της αρχής υπέρ μιας συμφωνίας. Οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια στήριξη όμως παραμένουν ασαφείς, με τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει το ρίσκο να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια τέτοια εξέλιξη.

 

Συμπερασματικά, παρά τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, η εκτίμηση της γερμανικής τράπεζας είναι ότι η κυβέρνηση θα προτιμήσεις μια συμφωνία με τους πιστωτές και ότι υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη στη Βουλή για να εγκριθεί η συμφωνία. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος και θα απαιτηθεί επίσης στήριξη και από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v