Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Ένας στους τρεις βλέπει πιθανότητα για Grexit φέτος

Οι περίπου 70 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters έδωσαν πιθανότητες από 5% έως και 60% για ένα Grexit. Κανένας δεν φαίνεται έτοιμος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σχολιάζει οικονομολόγος.

Reuters: Ένας στους τρεις βλέπει πιθανότητα για Grexit φέτος

Λιγότερο από 1 στις 3 είναι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέτος λόγω αδυναμίας να εξασφαλίσει νέα δάνεια και χρεοκοπίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters.

Οι περίπου 70 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση έδωσαν πιθανότητες από 5% έως και 60% για ένα Grexit. Ο μέσος όρος του 30% παραμένει σταθερός εδώ και πολύ καιρό, σημειώνει το Reuters.

«Δυστυχώς, κανένας δεν φαίνεται έτοιμος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σχολιάζει o οικονομολόγος της Bank Sarasin, Karsten Junius. «Ως αποτέλεσμα, η οικονομία ολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση και η έγκαιρη αποπληρωμή των εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεων γίνεται όλο και πιο απίθανη».

Πάντως η χρεοκοπία δεν θα σήμαινε και αυτόματη εκδίωξη της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, όπως έχουν σημειώσει κατά καιρούς στο Reuters οικονομολόγοι, οι οποίοι έχουν πει πως η Αθήνα θα μπορούσε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της για πληρωμές αλλά να συνεχίσει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v