Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Τράπεζα του τουρισμού η Eurobank

Κεντρικό ρόλο στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη θα έχει ο τουρισμός, υπογράμμισε ο CEO της Eurobank. Αναμένουμε τη συνεργασία των επιχειρηματιών είτε με ενίσχυση κεφαλαίων είτε μέσω νέων επενδυτών, τόνισε, αναλύοντας τη στρατηγική της τράπεζας απέναντι στον κλάδο.

Καραβίας: Τράπεζα του τουρισμού η Eurobank

Την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην ομιλία του στην 23η τακτική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

Οπως υπογράμμισε, η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα την τρέχουσα διαπραγμάτευση, θέτοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητος που είχε σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, και να οριστικοποιήσει μια ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στην πορεία αυτή ο τουρισμός, που κατά κόρον αποκαλείται «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, θα έχει κεντρικό ρόλο.

Η άμεση συμβολή του στο ΑΕΠ στο 9% για το 2014 και η παράπλευρη συμβολή που εκτιμάται στο 20-25% δεν είναι απλώς αριθμητικά, αλλά ποιοτικά στοιχεία. Για κάθε ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, παράγονται επιπλέον 1,2 έως 1,6 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας, από την κατανάλωση υπηρεσιών και αγαθών, όπως εστίαση, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αγορές, δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο διευρύνει την εμπειρία του επισκέπτη.

Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η Eurobank είναι η τράπεζα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι ήδη από το 2013 έχει συστήσει εξειδικευμένο τομέα σε αυτόν το χώρο. Οπως είπε, ο Τομέας Hotel & Leisure, ανέλαβε τη διαχείριση του τουριστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας συνολικού ύψους 1,5 δισ ευρώ.

H στρατηγική της τράπεζας κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, συνεχίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση στον τουρισμό, σε projects που έχουν νόημα για τον επιχειρηματία, ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια και δημιουργούν αξία στην οικονομία και την κοινωνία.

Δεύτερον, αντιμετωπίζει με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων στον τουρισμό, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων.

«Αναμένουμε από τους επιχειρηματίες του κλάδου τη συνεργασία τους, που είναι αναγκαίος όρος για να προχωρήσουν τέτοιου τύπου λύσεις, είτε με ενίσχυση των κεφαλαίων της επιχείρησης από τους ίδιους είτε με την είσοδο νέων επενδυτών», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η τράπεζα θα είναι αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Υπενθύμισε ότι η Eurobank μεσολάβησε επιτυχώς το 2014 για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε 5 ξενοδοχειακές μονάδες, καθιστώντας τες βιώσιμες με τη συναίνεση των παλαιών ιδιοκτητών τους.

«Υπήρξαμε η πρώτη τράπεζα που τοποθέτησε management διεθνούς κύρους σε ξενοδοχειακή επιχείρηση με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, καθιστώντας τη βιώσιμη, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και εντός του 2015 σε μεγαλύτερης δυναμικότητας ξενοδοχειακή αλυσίδα», τόνισε.

Τρίτον, η τράπεζα δεν παραμελεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που στηρίζουν την απασχόληση σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. «Για τις επιχειρήσεις αυτές και τους χιλιάδες επαγγελματίες έχουμε δημιουργήσει ειδικά σχεδιασμένα πακέτα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει η Eurobank στον τομέα του τουρισμού.

Το πρόγραμμα Επιχείρηση Τουρισμός, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται εδώ και τρία χρόνια, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για όλο τον κύκλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας: τη διαχείριση της ρευστότητας και των εισπράξεων μέσω καρτών, την παροχή κεφαλαίων για επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα, αλλά και τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, την ασφάλιση και την προβολή της επιχείρησης στο εξωτερικό», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v