Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους Δημοσίου

Με ισχυρή πλειοψηφία 25-9 η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κόβει την εισφορά. Δεν έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση για δημοσιονομικούς λόγους. Ποιο είναι το σκεπτικό των δικαστών.

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους Δημοσίου

Αντισυνταγματική, με ισχυρή πλειοψηφία (25-9) κρίθηκε από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου. Η απόφαση αυτή με ψήφους 15 «υπέρ» έναντι 12 «κατά» δεν θα έχει αναδρομική ισχύ παρά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο και οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμού, κάτι που αν γινόταν θα σηματοδοτούσε την ανάγκη εύρεσης ισοδυνάμων.

Την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.).

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v