Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μια πιθανότητα

Απίστευτες δηλώσεις φέρεται να έκανε στη FAZ η επικεφαλής του ΔΝΤ. To Grexit είναι μια πιθανότητα αλλά... πιθανώς δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ! Διαψεύδει την απόδοση των απαντήσεων το Ταμείο. Θέλουμε περιεκτική συμφωνία λέει στέλεχος του Ταμείου.

Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μια πιθανότητα

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί μια πιθανότητα, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο, αλλά πιθανώς δεν θα αποτελέσει και το τέλος του ευρώ", σημείωσε σύμφωνα με το Reuters η κ. Λαγκάρντ. 

Η ίδια εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι είναι "ιδιαίτερα απίθανο" να υπάρξει περιεκτική συμφωνία τις επόμενες μέρες.

"Μετά τα θετικά σινιάλα από την Αθήνα πριν από 10 μέρες, την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν συμβεί πολλά", υπογράμμισε. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. 

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως έκανε λόγο για ανακρίβειες την μετάφραση και την απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, που τη συνοδεύει στη Γερμανία, έστειλε γραπτή ανακοίνωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στην οποία αναφέρει ότι “οι δηλώσεις που απέδωσε στην κ. Λαγκάρντ η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε ότι «υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης». Στην ανακοίνωση του Ταμείου, αναφέρεται η ερώτηση της εφημερίδας και η απάντηση της κ. Λαγκάρντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως πρώην Υπουργός Οικονομικών γνωρίζετε την επιχειρηματολογία πολύ καλά. Τα ευρωπαικά κράτη βλέπουν την νομισματική ένωση να είναι σε κίνδυνο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει. Είναι αυτό θέμα για το ΔΝΤ, το έχετε υπόψη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Η εντολή μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανά την υφήλιο. Συνεπώς οποιαδήποτε αβεβαιότητα, πιθανή ευθραυστότητα ή αστάθεια, μας απασχολεί. Δεν είμαστε αφελείς και δεν νομίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι ή θα ήταν περίπατος. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι ένα θέμα το οποίο ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, διότι ελπίζω ότι θα βρουν έδαφος συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε, είναι μια πιθανότητα.

Μάρει: Θέλουμε περιεκτική συμφωνία, όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τρίτο πρόγραμμα, δήλωσε την Πέμπτη από τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, προσθέτοντας ότι το το Ταμείο εστιάζει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά. Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό, υπογράμμισε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά παραμένει σταθερό στο ότι πρέπει να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο ίδιο σημείο. Θέλουμε μια περιεκτική συμφωνία και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα, διευκρίνισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για να πληρωθούν μαζί οι δόσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η χώρα έχει το δικαίωμα αυτό, ενώ τόνισε ότι η προηγούμενη χώρα που το έκανε αυτό ήταν η Ζάμπια.

Όσον αφορά την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι το Ταμείο δεν διαθέτει νέα στοιχεία.

Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις

Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει προτού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μια συμφωνία για παροχή ρευστού με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε το πρωϊ της Πέμπτης σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της εργασίας προς μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα πως έχουμε ήδη φτάσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα», σχολίασε. «Τα πράγματα έχουν κινηθεί, όμως εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως έχει "καλό προαίσθημα" ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας πως έχει εκπλαγεί από τον αισιόδοξο τόνο ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων.

«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα» δήλωσε στο ARD.

«Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουν προχωρήσει πολύ πιο κάτω οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση» είπε. «Για αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis, ανέφερε ότι δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», είπε σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v