Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο και το γάλλο πρόεδρο. Αισιοδοξεί η Αθήνα, βλέπει ακόμα δρόμο για τη συμφωνία η Ευρώπη. Βαρύ το κλίμα στο EWG βλέπει ορόσημο τα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 5:30 και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Στο επίκεντρο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών έγινε στη σκιά των δηλώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά για να έρθει η συμφωνία αλλά και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Euroworking Group.

Σε αυτή το κλίμα ήταν βαρύ για την Αθήνα καθώς οι συμμετέχοντες φέρονται να διαμήνυσαν ότι η χώρα θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα συνεδρίαση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό φαίνεται πως είναι και το βασικό χρονικό ορόσημο δεδομένου ότι εκκρεμεί η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, ενώ εξαντλείται και το ορόσημο που έθεσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην συνέντευξή του

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα. Τόνισαν επίσης ότι το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη Ιουνίου και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την Αθήνα θα χαθούν εάν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Δεδομένης της περιορισμένης προόδου που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη, τόνιζαν. 

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Σακελλαρίδης: Εχουμε στόχο συμφωνία έως την Κυριακή 

Μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση με σκοπό να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι από τις ευρωπαϊκές πηγές κάθε άλλο παρά συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. «Εμείς εργαζόμαστε ώστε να έχουμε συμφωνία», συμπλήρωσε. Πιστεύουμε ότι με βάση τη διαδρομή που έχουμε κάνει είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό και δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση». Όπως είπε δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της πίεσης για να γίνουν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. «Οσοι δηλώσουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους ελπίζω να μην υποκρύπτουν προθέσεις», είπε.

Δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα όταν μιλάμε για συμφωνία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για να καταγραφούν σε χαρτί τα σημεία συμφωνίας και να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες για τα σημεία διαφωνίας.

Οι τράπεζες

Δεν υπάρχει θέμα κεφαλαιακών ελέγχων, οι τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς, ξεκαθάρισε. Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΚΤ συμπλήρωσε ότι με τη συμφωνία που θα κλείσει με τους εταίρους τα σενάρια περί χρεοκοπίας θα αποτελέσουν παρελθόν. 

Επανέλαβε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει την απόλυτη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v