Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα εφάπαξ

Με νέο μαθηματικό τύπο επιχειρεί το υπουργείο εργασίας να περιορίσει δραστικά το «κούρεμα» στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Στις 60.000 οι συνταξιούχοι που περιμένουν ακόμη την καταβολή. «Αγκάθι» τα προβλήματα ρευστότητας στα Ταμεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα εφάπαξ

Στην τελική ευθεία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού της παροχής που φαίνεται πως προκρίνεται, οδηγεί σε περιορισμένες μειώσεις που δεν ξεπερνούν το 5%, σε αντίθεση με τον παλαιό τύπο, που ...απέσυρε η κυβέρνηση καθώς οδηγούσε σε περικοπές που έφθαναν έως και το 80%.

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεμπλοκάρει η πληρωμή των παροχών σε περίπου 60.000 συνταξιούχους εν αναμονή, όμως οι καθυστερήσεις δεν αφορούν μόνο τον μαθηματικό τύπο. Πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και κυρίως να βρεθούν τα χρήματα, καθώς ειδικά για το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάσταση του ταμείου δεν είναι καλή.

Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχει βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια, με τα μηνιαία έσοδά του από εισφορές να αρκούν για περίπου 900 βοηθήματα. Ωστόσο σχεδόν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, είναι στην αναμονή για το εφάπαξ και αν δεν δοθεί οικονομική ενίσχυση ελοχεύει ο κίνδυνος εκτίναξης του χρόνου απονομής στα δύο χρόνια.

Εχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, η οποία ζήτησε ζήτησαν από τον κ. Στρατούλη μεταξύ άλλων την έναρξη καταβολής των εφάπαξ, λύση για την βιωσιμότητα του μετοχικού ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων και τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, εντός του επόμενου διαστήματος θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος καθώς και ο μαθηματικός τύπος, βάσει των οποίων, το εφάπαξ θα μειωνόταν από 30% έως και 80%. Βασική επιδίωξη του υπουργείου, είναι ο νέος μαθηματικός τύπος να οδηγεί σε εφάπαξ αντίστοιχα με αυτά που δίνονται σε όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης έως την 31η/8ου/2013, δηλαδή πριν εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που θα οδηγούσε σε μεγάλες μειώσεις.

Ο νέος μαθηματικός τύπος που φαίνεται πως προκρίνεται μεταξύ των πολλών και διαφορετικών σεναρίων που επεξεργάστηκε η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί υπό τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, οδηγεί σε περιορισμένες περικοπές που δεν ξεπερνούν το 5%. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο, το νέο εφάπαξ να καταβάλλεται τμηματικά, το μεγαλύτερο μέρος μπροστά, και το υπόλοιπο σε μία ή ακόμη και σε δύο δόσεις, προκειμένου να "ξεμπλοκάρει" η διαδικασία και να πάρουν έστω και τμήμα του εφάπαξ, περισσότεροι δικαιούχοι.

Και μπορεί το ΤΠΔΥ να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, υπάρχουν όμως και ταμεία, όπως για παράδειγμα αυτό των κληρικών, που έχουν "παγώσει" τις πληρωμές γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ.

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την ΑΔΕΔΥ, ξεκαθαρίστηκε ότι το ΜΤΠΥ θα στηριχθεί άμεσα από τον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, βάσει και της τροπολογίας που ψηφίστηκε, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v