Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΤΕ: Αναθεωρεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Τουρισμού

Πρωτοβουλίες «αυτορρύθμισης» της τουριστικής αγοράς αναλαμβάνει άμεσα ο ΣΕΤΕ. Αρχίζει από την 1η Ιουνίου η καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων. Προς κατάργηση τα βραχιολάκια του all inclusive. Ανανεώθηκε το πρόγραμμα για 8.000 «ευκαιρίες εργασίας» στον τουρισμό.

ΣΕΤΕ: Αναθεωρεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Τουρισμού

Την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέχρι το 2021 και την ανανέωση του προγράμματος «ευκαιρίες εργασίας» για τη φετινή χρονιά και την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που εντάσσονται στη λογική της «αυτορρύθμισης» της τουριστικής αγοράς προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα της 23ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωσε πως τα νέα δεδομένα σε αρκετές αγορές (μεταξύ των οποίων και η γειτονική Τουρκία) και οι διαφοροποιήσεις της τουριστικής κίνησης που καταγράφονται σε μια σειρά περιφέρειες απαιτούν, εκ των πραγμάτων, την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού. Όπως εξήγησε, την καταρχήν καταγραφή των σημείων που θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν την έχει αναλάβει η Deloitte, ενώ η τελική αναθεώρηση θα γίνει από την McKinsey. Η διαδικασία αναθεώρησης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η ανανέωση για το 2015 του προγράμματος «ευκαιρίες εργασίας» (γνωστού μέχρι πέρυσι ως voucher εργασίας). Το πρόγραμμα όπως έγινε γνωστό θα αφορά την απασχόληση 8.000 νέων εργαζόμενων και η σχετική απόφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως την περυσινή περίοδο για τις 8.000 θέσεις του προγράμματος είχαν υποβληθεί συνολικά 52.000 αιτήσεις.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ τόνισε με έμφαση την ανάγκη να προωθηθεί η αυτορρύθμιση του τουριστικού τομέα από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς του χώρου. Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΕΤΕ βρέθηκαν τα παράνομα καταλύματα και η αδήλωτη εργασία τα οποία, όπως είπε, πρέπει να τελειώσουν αφού δεν είναι δυνατόν οι νόμιμες επιχειρήσεις να πληρώνουν για όλους.

Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε πως από την 1η Ιουνίου ξεκινά από τον ΣΕΤΕ η καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, με τη βοήθεια ανεξάρτητου εξωτερικού φορέα-συνεργάτη. Όπως σημείωσε, η καταγραφή θα έχει στόχο να προετοιμάσει πλήρεις φακέλους των παράνομων καταλυμάτων οι οποίοι θα παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές για τα περαιτέρω.

Τέλος στα βραχιολάκια

Στη λογική της αυτορρύθμισης της ελληνικής τουριστικής αγοράς εντάσσεται η εξαγγελία του κ. Ανδρεάδη πως ο ΣΕΤΕ προωθεί την πλήρη αναβάθμιση του μοντέλου διακοπών «all inclusive» και την κατάργηση των περιβόητων «βραχιολιών» που φορούν οι τουρίστες που επιλέγουν αυτόν τον τύπο διακοπών.

Στο νέο, αναβαθμισμένο all inclusive που προωθεί ο ΣΕΤΕ θα εμπλέκονται, όπως εξήγησε ο ίδιος, τοπικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, καφέ κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΤΕ προωθεί τη σύμπηξη κοινού μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες αποτελούν τους κύριους προορισμούς διακοπών των Ευρωπαίων. Στόχος της κίνησης είναι να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση των χωρών-τουριστικών προορισμών του Νότου έναντι των χωρών του Βορρά απ'όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των Ευρωπαίων τουριστών αλλά και οι ισχυροί τουρ οπερέϊτορ της Ε.Ε.

Οι κινήσεις του ΣΕΤΕ επιδιώκουν τη συγκρότηση της ομάδας των «5» του ευρωπαϊκού Νότου όπου θα συμμετέχον οι αντίστοιχοι ΣΕΤΕ της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Το μέτωπο των «5» του Νότου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, θα επιδιωχθεί να έχει μόνιμη παρουσία στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Από τον ΣΕΤΕ εκφράζεται αισιοδοξία πως το μέτωπο του Νότου μπορεί να συγκροτηθεί μέχρι το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v