Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπινί: Σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης από ένα Graccident

Ενίσχυση της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και συμφωνία στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ζήτησε ο Νουριέλ Ρουμπινί από τη Δρέσδη. Αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τα χρήματα για τις δόσεις στο ΔΝΤ.

Ρουμπινί: Σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης από ένα Graccident

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που βρίσκεται στη Δρέσδη για το G7, έκανε εκτιμήσεις τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την Ελλάδα.

Αρχικά, δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι αδύναμη. Έτσι πολλές χώρες πρέπει να κάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να ενισχύσουν τη συνολική ζήτηση. Ίσως οι προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία υπήρξαν υπερβολικές και ίσως, εκτός από τις αντισυμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, υπάρχει χώρος και για δημοσιονομικές πολιτικές που θα αυξήσουν τη ζήτηση, ανέφερε ο διάσημος οικονομολόγος. 

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Ν. Ρουμπινί είπε πως, παρότι η χώρα δε συμμετέχει στη σύνοδο του G7, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί. Κατά την άποψή του τον τελευταίο καιρό υπάρχει η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει διάλογος και προτάσεις και από τα δύο μέρη, εκφράζονται διαφορές, αλλά αυτές μπορούν να γεφυρωθούν, ανέφερε. 

Οι δύο πλευρές κατανοούν ότι αν προέκυπτε ελληνικό ατύχημα (graccident), αδυναμία πληρωμής ή ακόμα χειρότερα η έξοδος της Ελλάδας, τότε αυτό θα σήμαινε σημαντική βλάβη, πρώτα από όλα στην Ελλάδα, αλλά θα υπήρχε επίσης κίνδυνος μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί κίνδυνοι αλλά και οι γεωπολιτικοί που είναι σημαντικοί και πρέπει να συνυπολογιστούν σε αυτήν την περίπτωση.

«Τουλάχιστον βλέπω μια αίσθηση πιο εποικοδομητικής κατεύθυνσης στις διαπραγματεύσεις. Αναμένω ότι θα βρεθούν πηγές χρηματοδότησης τον Ιούνιο ώστε να εξασφαλιστεί ότι το  €1,6 δισ. που η Ελλάδα χρωστά στο ΔΝΤ θα πληρωθεί και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για το έλλειμμα, το χρέος και για τις δομικές μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που συνιστούν τους όρους για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος και τη βάση για το τρίτο πρόγραμμα που χρειάζεται η Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Ν. Ρουμπινί κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί η χώρα δεν μπορεί να αρχίσει ήδη τώρα τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Τα χρήματα των πακέτων στήριξης, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του Bloomberg, δεν δίνουν πια χρόνο στην Ελλάδα για να κάνει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της κι έτσι η χώρα φαίνεται σαν… να χρηματοδοτεί τις εκροές κεφαλαίων υπό τη μορφή των καταθέσεων και άλλων επενδύσεων που φεύγουν. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να εισηγηθεί ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να το σταματήσει αυτό. Και όπως έδειξε η Κύπρος μπορούν αυτοί οι έλεγχοι να αρθούν αργότερα.

Σε αυτό ο Ν. Ρουμπινί απάντησε ότι για την ώρα υπάρχει κάποια σταθεροποίηση στις εκροές καταθέσεων, μιας και η διαπραγμάτευση είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ζήτημα κεφαλαιακών ελέγχων θα προέκυπτε μόνο αν γινόταν κάποιο ατύχημα. Αν π.χ. δεν πληρωθεί κάποιο από τα δάνεια, την ίδια ημέρα θα υπάρξει επιτάχυνση των αναλήψεων στις τράπεζες και θα πρέπει μετά να υπάρξει ένα πάγωμα καταθέσεων και έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων. Μετά, καθώς δε θα έχουν χρήματα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, ίσως θα πρέπει να εκδώσουν IOUs. Kαι αυτά τα IOUs θα είναι στην ουσία η αρχή ενός παράλληλου νομίσματος».  

Υπό την προϋπόθεση ότι η διαπραγμάτευση κινείται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι θα βρεθούν πόροι για να πληρωθεί το ΔΝΤ, ριζοσπαστικές λύσεις όπως οι έλεγχοι κεφαλαίων, πάγωμα καταθέσεων και IOUs, τα οποία έχουν παράπλευρες απώλειες, όχι μόνο στον τομέα του χρήματος, αλλά και στην πραγματική οικονομία, μπορούν να αποτραπούν, πιστεύει ο Ν. Ρουμπινί.  «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που μια τέτοια λύση θα έμπαινε σε εφαρμογή».

Άλλωστε μια μη αποπληρωμή από την Ελλάδα όλοι κατανοούν ότι θα συνιστούσε την αρχή ενός ελληνικού ατυχήματος και θα έχε πολλές παράπλευρες απώλειες όχι μόνο για την ίδια, αλλά δυνητικά και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω μετάδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v