Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Η πρότασή μας για το ΦΠΑ φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ.

Είμαστε κοντά σε συμφωνία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Θέλουμε να είναι μια και οριστική και να περιλαμβάνει εργασιακά, ασφαλιστικό και χρέος. Δεν είμαι ρίψασπις, απάντησε σε ερώτηση για το αν σκέφτηκε να φύγει. Τι δήλωσε για τον ΕΝΦΙΑ.

Βαρουφάκης: Η πρότασή μας για το ΦΠΑ φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένας φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Βήμα FM, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση απεσύρθη λόγω της σθεναρής αντίστασης του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί ζητούν μόνιμα υφεσιακά μέτρα κάτι που η Ελλάδα δεν δέχεται. Τα μέτρα λιτότητας θα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε. Οπως είπε, η βασική διαφορά στις διαπραγματεύσεις είναι ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν πως θα έρθουν χρήματα από μέτρα όπως η περαίωση και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν τα προσμετρούν και ζητούν παράλληλα μόνιμου χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Οπως είπε, η 30ή Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι καταληκτική για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων. Με τους δανειστές γίνονται συζητήσεις για μια συνολική και οριστική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις δόσεις προς το ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εκπλήξει ευχάριστα στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι είναι αποκρουστικός και απαράδεκτος φόρος. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε αν μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα ώστε να καταργηθεί. Εκτίμησε ότι κάποιες ελαφρύνσεις θα υπάρξουν με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αρνήθηκε ότι έχει κλειδώσει η παραμονή του το 2015 όμως τόνισε ότι κάποιες αδικίες ίσως χρειαστεί να μείνουν για κάποιο διάστημα για να μη δημιουργηθούν άλλες.

Ο ΦΠΑ

Η πρότασή μας για το ΦΠΑ είναι στο τραπέζι είπε ο υπουργός. Το μοντέλο μας έχει γίνει αποδεκτό, όχι όμως και η πρόταση που καταθέσαμε. Οπως είπε αν γίνει δεκτή φέρνει επιπλέον έσοδα 900 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την ανάπτυξη. Αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος των συντελεστών, αλλά συμπλήρωσε πως θα είναι τρεις, θα οδηγούν σε αύξηση της επιβάρυνσης στα ξενοδοχεία (σε ευρωπαϊκά επίπεδα, όπως είπε) αλλά και σε μειώσεις στα τρόφιμα και την εστίαση. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των επικείμενων αλλαγών στους συντελεστές, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι υφεσιακό μέτρο δεδομένου ότι θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Θα μείνω

Ερωτηθείς για το αν σκέφτηκε την παραίτηση δήλωσε όχι για δεν είναι «ρίψασπις». Διευκρίνισε πως ο νέος εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ έχει ήδη επιλεγεί. Ερωτηθείς για το αν τη θέση θα την καταλάβει η Έλενα Παναρίτη, δεν απάντησε λέγοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v