Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σκληροπυρηνικοί της ΕΕ γκρινιάζουν για τον Γιούνκερ

Οι πιο αυστηρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν βλέπουν με καλό μάτι το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πιστεύουν ότι οδηγεί τη χώρα σε εσφαλμένη αισιοδοξία. Ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει δημόσια κριτική στην επιτροπή.

Οι σκληροπυρηνικοί της ΕΕ γκρινιάζουν για τον Γιούνκερ

Πολλές ευρωπαϊκές σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις του Βορρά κατηγορούν την Κομισιόν για το ρόλο που παίζει στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο Reuters. Θεωρούν ότι η τάση της να δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια δίνει στους Έλληνες την εντύπωση ότι «ο Γιούνκερ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Μετά από τέσσερεις μήνες συνομιλιών με αναιμική πρόοδο, οι αυστηρές κυβερνήσεις εκφράζουν ιδιωτικά την κριτική τους στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ-Κ. Γιούνκερ και στον επίτροπο οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις δηλώσεις τους νερώνουν το μήνυμα της Ευρώπης παίζοντας τον… καλό μπάτσο.

«Από αυτήν την άποψη πιστεύω ότι ο ρόλος που παίζει η Κομισιόν είναι κακός», δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να πάρουν χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις και παρουσιάζουν τον Γιούνκερ, την επιτροπή και το Μοσκοβισί ως υποστηρικτές αυτής της άποψης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι από τις τακτικές της Κομισιόν είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ακόμα και η πιο μετριοπαθής Γαλλία έχει αρχίσει τελευταία να ενοχλείται. 

Πάντως καμία κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει δημόσια κριτική στην επιτροπή.

Ενώ όμως η Κομισιόν επιμένει από την αρχή για διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δε μοιράζονται όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την άποψη του Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Και αυτός που θα αποφασίσει τελικά είναι οι κυβερνήσεις. Από αυτές εξαρτάται αν θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, διότι μόνο αυτές έχουν τα χρήματα. Η Κομισιόν δεν έχει από μόνη της κεφάλαια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε της γραμμής της Κομισιόν έναντι της Ελλάδας σε συνέντευξη που έδωσε στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου του Euro2day, λέγοντας ότι «είναι αρκετά φυσιολογικό οι τρεις μας να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα μία ενιαία συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς». Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι  «οι Έλληνες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να παίξουν παιχνίδια με τη διάσταση των απόψεων των τριών θεσμών».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέσωσαν – χωρίς ιδιαίτερη προθυμία – την Ελλάδα δύο φορές, καθώς πίστευαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική εκείνη την περίοδο. Ένα Grexit θα έπληττε όλες τις χώρες της ευρωζώνης το 2010 και το 2012. Όχι όμως και σήμερα, λένε όσοι τηρούν σκληρή γραμμή.

Καθώς όμως η Κομισιόν έχει υιοθετήσει μια επιεική προσέγγιση στην Ελλάδα, το ΔΝΤ έχει γίνει ο κακός μπάτσος ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Οι απόψεις του είναι πιο κοντά σε αυτές των σκληρών κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ είναι σχετικά ουδέτερη, αλλά κλίνει προς τη στάση του ΔΝΤ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό που έχει παραπλανήσει τους Έλληνες είναι η πολύ φιλική και κάποιες φορές νεφελώδης και συγκεχυμένη επικοινωνία μελών της Κομισιόν», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος παράγοντας που εμπλέκεται στις συζητήσεις.

«Οι Έλληνες πίστεψαν στ’ αλήθεια ότι ο δρόμος θα ήταν εύκολος. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το 90% της παρεξήγησης οφειλόταν σε ελληνική ανικανότητα και από την πλευρά κάποιον ελάχιστων συμμετεχόντων της ελληνικής πλευράς, σε κακεντρέχεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ένα παράδειγμα παρεξήγησης κατά τις διαπραγματεύσεις, στο οποίο εμπλέκεται η Κομισιόν, ήταν η γνωστή υπόθεση με το έγγραφο Μοσκοβισί, το οποίο, προτού το υπογράψει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, άλλαξε με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Έτσι η ελληνική πλευρά δεν το υπέγραψε και το συγκεκριμένο Eurogroup οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. 

Από την άλλη, ακόμα και οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραδέχονται το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια πολιτική ευθύνη με την Επιτροπή. Το να βρει κανείς κοινό έδαφος μεταξύ 19 κυβερνήσεων και τριών θεσμών είναι σχεδόν απίθανο, πόσο μάλλον όταν οι απόψεις διαφέρουν ακόμα και μέσα στην ίδια κυβέρνηση.

Πάντως ο Γιούνκερ, από την πλευρά του, υπερασπιζόμενος την Κομισιόν σημείωσε στη συνέντευξή του: «Αν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπήρχε καμία γεφύρωση. Άρα, αν επιθυμείτε μια ολοκληρωτική αποτυχία, ζητήστε της να απέχει από το να παρέχει τις δικές της απόψεις». Πιθανότατα έχει απόλυτο δίκιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v