Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον Γ. Βαρουφάκη με τη συμμετοχή των Δραγασάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτου. Διαφωνεί ο Δ. Παπαδημούλης. Ειρωνικό σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ.

Η Ελενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είναι η κα Έλενα Παναρίτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αντικαθιστά τον κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί για την μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Οπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ «η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Παπαδημούλης: Δεν συμφωνώ με την επιλογή της Παναρίτη

Την επιλογή της πρώην συνεργάτιδας του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή.

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή Παναρίτη. Δεν ήταν η καλύτερη. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να επανεξετάσει το όλο θέμα», σχολίασε αρχικά για το θέμα της κ. Παναρίτη ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε:

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι μόλις περάσουμε τον κάβο στο θέμα της συμφωνίας, που απορροφά ίσως και πάνω από το 90% της δραστηριότητας του πρωθυπουργού, θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια του κυβερνητικού έργου. Θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής. Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές».

Σακοράφα: Ξεπερνά κάθε όριο η επιλογή

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα ανέφερε μέσω Twitter: «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια. Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

Κριτική από το Ποτάμι

H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται, τονίζει το Ποτάμι. Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν η κ. Παναρίτη είχε κριθεί επαρκής για τη διαπραγμάτευση και δεν την είχε αποσύρει ο Πρωθυπουργός, με τι πόστο θα ανταμειβόταν;

Και για να σοβαρευτούμε. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει το Ποτάμι.

Σκληρή επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αναφέρει σε ανακοίνωση» το ΠΑΣΟΚ.

«Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.

Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v