Καλό κλίμα βλέπει η ελληνική πλευρά μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Αγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολαντ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία.
Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών γίνεται μια μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ και Ολαντ με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Βερολίνο. Η επίσημη ατζέντα αφορά την ευρωπαϊκή εμβάθυνση, αλλά στο μενού θα είναι η ελληνική υπόθεση.
Όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr η κυβέρνηση δουλεύει για συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς το τριήμερο δεν αποδείχθηκε επαρκής χρόνος για αυτό. Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού, αλλά στο δημοσιονομικό οι κόκκινες γραμμές των δυο πλευρών παραμένουν και δεν έχουν βρεθεί οι «χρυσές τομές». Ετσι τώρα καταγράφονται τα σημεία που υπάρχει σύγκλιση αλλά και οι διαφορές. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και σήμερα, ωστόσο, με δεδομένο ότι εκεί υπάρχουν πεπερασμένες δυνατότητες για την τελική συμφωνία, το λόγο πλέον έχει η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.
«Πλέον η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών», σημείωνε ο κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς τη βούληση των πολιτικών προϊσταμένων των δανειστών και των ηγετών των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων «λευκός καπνός» δεν θα μπορέσει να υπάρξει.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του άρθρου που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde.
Όπως και να' χει, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μέχρι την Παρασκευή, ημέρα θα πρέπει να καταβάλλουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, οι υπογραφές στη συμφωνία θα έχουν μπει και ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να ατενίσει με σαφώς καλύτερες προοπτικές το μέλλον.
Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που εκτιμούν πως κυβέρνηση και δανειστές θα φτάσουν σε ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν θα θελήσουν να κάνουν υποχωρήσεις, σε παραβίαση των συγκεκριμένων κόκκινων γραμμών τους, οπότε θα μας θέσουν οι θεσμοί προ των ευθυνών μας, με την τακτική του «take it or leave it». Δηλαδή, θα μας προταθεί ένα πακέτο-συμφωνία που η κυβέρνηση, προφανώς σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να αποδεχθεί συνολικά ή να το απορρίψει.
Παράλληλα με τις πολιτικές επαφές συνεχίζεται το παζάρι στο Brussels Group. Όπως ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στις διαβουλεύσεις, υπό συζήτηση βρίσκονται όλες οι βασικές παράμετροι που αφορούν ζητήματα όπως η φορολόγηση, το συνταξιοδοτικό σύστημα, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών, του τραπεζικού συστήματος κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μετέδωσε το ΑΠΕ, είναι κοντά η συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και μάλιστα εξετάζεται και σενάριο να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%. Σε γενικές γραμμές, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.