Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της κρίσης για την ελληνική υπόθεση

Το σχέδιο συμφωνίας που κατάρτισε η Κομισιόν αναμένεται να αποτελέσει βάση για τις επόμενες κινήσεις. Τι έγινε στη συνάντηση των πέντε στο Βερολίνο. Εβδομάδα εξελίξεων και σκληρών αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα με ορίζοντα την Παρασκευή.

Η ώρα της κρίσης για την ελληνική υπόθεση

Την κοινή τους θέση απέναντι στην Αθήνα διαμορφώνουν οι εταίροι της χώρας και στέλνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση με στόχο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να δοθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα μετά από έναν τετράμηνο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Οι διαφορές στην προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ έγιναν πρόδηλες το τελευταίο διάστημα και αυτές επιχείρησαν να γεφυρώσουν οι δανειστές στη συνάντηση που έγινε χθες στο Βερολίνο, η οποία από τριμερής (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) μετατράπηκε σε πενταμερή (Λαγκάρντ, Ντράγκι), περιέλαβε δηλαδή τους επικεφαλής και των τριών θεσμών.

Οι ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση υπήρξαν πολύ φειδωλές. Ολοι, με βάση τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες ώστε να εργαστούν για τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.

«Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν με πραγματική ένταση», είπε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως «οι συμμετέχοντες ήταν σε στενή επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες και αυτό θέλουν να συνεχιστεί και τις επόμενες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι πληροφορίες που μετέδωσε από χθες το Euro2day.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρέθηκε ένα staff level agreement το οποίο εκπόνησε η Κομισιόν εδώ και ημέρες και περιλαμβάνει τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα καταγράφει τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών όπως αυτές σημειώθηκαν στο Brussels Group.

Στόχος, με βάση υψηλά ιστάμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γνώση των συνομιλιών, ήταν να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των τριών θεσμών και ιδιαίτερα μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ ώστε εν συνεχεία να υπάρξει διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν τη φάση δεν φαίνεται να κινούνται στη λογική της παράδοσης ενός τελεσιγράφου προς την Αθήνα. Γι' αυτό και με βάση ορισμένες πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times οι αποφάσεις θα μεταφερθούν πρώτα εμπιστευτικά στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τοποθετηθεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο συμβιβαστική καθώς έχει ως πρώτο στόχο να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη, θέση που ασπάζεται και η ΕΚΤ η οποία παράλληλα θα πρέπει να κινηθεί εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό της.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ, του οποίου οι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να παραμείνει στο παιχνίδι και την επόμενη ημέρα, απαιτεί πλήρη αξιολόγηση αρνούμενο μια «quick and dirty» διαδικασία.

Βέβαια οι εξελίξεις θα τρέχουν παράλληλα με το Brussels Group αλλά και με τους υπουργούς Οικονομικών που εν τέλει θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις στο Eurogroup. Σε αυτό κυριαρχεί η σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, δηλαδή να τεθεί το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι το Brussels Group έφτασε στα όρια των περιθωρίων που είχε, φαίνεται πως επετεύχθη. Η συνάντηση εγκαινιάζει μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα που έχει τα δικά της ορόσημα: τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και την Πέμπτη αλλά και την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, ύψους 330 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Η Αθήνα φαίνεται πως έχει τα χρήματα για αυτήν την καταβολή, ωστόσο έπονται πληρωμές συνολικά 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο οι οποίες δείχνουν δυσβάσταχτες.

Οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ κι ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο υπουργός Οικονομικών της υπερδύναμης Τζακ Λιου «έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v