Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει του draft

«Η πενταμερής του Βερολίνου δεν έστειλε στην Αθήνα συμφωνία ‘take it or leave it’ κι αυτό είναι θετικό», εκτιμά η κυβέρνηση. Αποδίδει το γεγονός σε διαφωνίες εντός των θεσμών, αλλά ετοιμάζεται να δεχτεί το κείμενο θέσεων των εταίρων. Στο τραπέζι ξανά η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή.

Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει του draft

Η κυβέρνηση κρατάει ως σημαντικό στοιχείο από τη χθεσινή πενταμερή στο Βερολίνο ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε κείμενο συμφωνίας του τύπου «take it or leave it». Και εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μεταξύ τους διαφορές για το αν και πόσο ευέλικτοι πρέπει να εμφανισθούν οι θεσμοί ώστε να βρεθεί η περίφημη αμοιβαία επωφελής λύση.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι στη διάρκεια της δραματικής μίνι συνάντησης κορυφής Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι στη γερμανική πρωτεύουσα, στην οποία συζητήθηκε staff level agreement που υπέβαλε η Κομισιόν, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία τους με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μαζί με το στενό του επιτελείο, παρέμεινε στο Μαξίμου μέχρι τη λήξη της, αφού ουδείς απέκλειε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης με τους «πέντε» στη διάρκεια των συζητήσεων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι δεν υπήρξε, αντίστοιχα, καμία επικοινωνία κυβερνητικού αξιωματούχου με παράγοντα ή εκπρόσωπο των θεσμών.

Οπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να θέσει μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των τριών που έγιναν πέντε (σ.σ. η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι εντάχθηκαν στο team την τελευταία στιγμή και αιφνιδίως) τα ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε (όλα όσα θεωρείται ότι έκλεισαν νωρίς), υποχώρησε (ιδιωτικοποιήσεις) και δεν προτίθεται να αποδεχθεί (συντάξεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Κατά μία εκδοχή συνεργατών του, αυτό έγινε ακριβώς για να προλάβει τελεσίγραφα (take it or leave it). Για τον λόγο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει, τελικά, συμφωνία με ευθύνη των θεσμών, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της Ευρώπης – εξ ου και η επίκληση του λογοτεχνικού τίτλου «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα»...

Πληρώνουμε τη δόση στο ΔΝΤ;

Κατόπιν τούτων, στο τραπέζι φαίνεται να ξαναπέφτει η εκκρεμότητα της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καταβάλει η χώρα την Παρασκευή, παρότι, όπως έγγραψε το Euro2day.gr οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα πρέπει να παίξει η κυβέρνηση αυτό το παιχνίδι.

Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, «το θέμα δεν είναι εάν έχουμε ή δεν έχουμε το ποσό, αλλά εάν έχει νόημα να καταβληθεί».

Οπως εξηγεί, εάν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υπάρχει σαφής ένδειξη ότι πάμε σε συμφωνία με χρηματοδότηση, τότε η δόση θα καταβληθεί στην ώρα της. Εάν όχι, «δεν λύνει τίποτα η συγκεκριμένη δόση αφού ακολουθούν άλλες τέσσερις μέσα στον μήνα» - συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Επ΄αυτού, πάντως, κύκλοι των θεσμών έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πακετοποίησης των πέντε δόσεων ώστε το ποσό-μαμούθ να καταβληθεί στο σύνολό του στο τέλος του Ιουνίου.

«Οπερ άτοπον», απαντούν από την κυβέρνηση, εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με χρηματοδότηση...

«Σκληρός» Δραγασάκης

Ενδεικτική των οριακών στιγμών είναι η σκληρή ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη σε ημερίδα μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε τα βασικά σημεία-μηνύματα που απηχούν τις θέσεις της:

* Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.

* Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

* Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού.

* Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων.

* Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame. Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας.

* Το μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

* Η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής, να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα. Να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

* Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

Τη θέση «όχι τελεσίγραφα» διατύπωσε στην ημερίδα και ο (“real politic”) ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό θα πρέπει να ρωτηθεί ο λαός με εκλόγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v