Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο

Ρελάνς από την κυβέρνηση που χθες κατέθεσε την πρότασή της, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει ο ρεαλισμός. Στο πλαίσιο του άρθρου της Le Monde οι προτάσεις. Η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες.

Τσίπρας: Καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο

Ολη η Ελλάδα γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλώς υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα κατέθεσε τη δική της πρόταση τη Δευτέρα το βράδυ.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχέδιο σε δύσκολες συνθήκες» είπε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Παιδείας. «Οι Ελληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι που η χώρα διεκδικεί τα δίκια της. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η χώρα έχει καταθέσει ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Εχουμε κάνει παραχωρήσεις, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολες, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Η αποδοχή του από την πλευρά των δανειστών θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διάσπασης της Ευρώπης».

«Μετά την κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χθες στο Brussels Group είναι σαφές ότι αν επιθυμούν την εύρεση λύσης η απόφαση ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, αυτούς που εκλέγονται από τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κατάθεση των ελληνικών θέσεων ήταν υποχρέωση της χώρας που απορρέει από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Το δίλημμα είναι μια ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή η επιλογή του διαίρει και βασίλευε που ίσως πρεσβεύουν ορισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό και να βάλουμε το λιθαράκι μας για να δημιουργηθεί μια Ευρώπη αλληλεγγύης. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τους εταίρους και δεν συνιστά τελεσίγραφο. «Ούτε δεχόμαστε, ούτε δίνουμε» διαμηνύουν από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι προτάσεις κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση είναι 47 σελίδων.

Κρίσιμος ο ρόλος της παιδείας

Ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας έστειλε μήνυμα στους μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλήνιες λέγοντας ότι πιο σημαντικό είναι ακόμα και τα παιδιά που σκόνταψαν να σηκωθούν και να προχωρήσουν.

«Υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να δημιουργήσουν σε αυτή τη χώρα», σημείωσε. «Ενα από τα θέματα που συζητήσαμε είναι πώς θα επενδύσουμε στο δυναμικό αυτής της χώρας και πώς θα ανακοπεί το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων».

Από την παιδεία θα κριθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει τις τομές που απαιτούνται. Εμεις είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε κατεστημένα και να δώσουμε ένα όραμα για την επόμενη ημέρα, τη μεταμνημονιακή εποχή.

«Ο λαός γνωρίζει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε», συμπλήρρωσε. «Δίνω μεγάλος βάρος στο υπουργείο Παιδείας που μαζί με το Υγείας θα κρίνει σε βάθος τετραετίας αν η κυβέρνηση πέτυχε ή όχι τους στόχους της».

 

Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού

Την πεποίθησή του ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, όπως είπε, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεσης υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v