Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε τους ψηφοφόρους

Η πολιτική του για την Ελλάδα είναι σε απόλυτη συμφωνία με αυτήν της Α. Μέρκελ, τονίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. O ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολλές υποσχέσεις, είχα πει στον Τσίπρα να μην το κάνει. Με λένε σκληρό αλλά εγώ επέβαλα κούρεμα χρέους 53% το 2012.

Σόιμπλε: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε τους ψηφοφόρους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche φρόντισε επίσης να καταστήσει απολύτως σαφές ότι στο θέμα της Ελλάδας οι απόψεις του με αυτές της καγκελαρίου ταυτίζονται: 

«Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα, εγώ και η καγκελάριος έχουμε απολύτως την ίδια άποψη».

Προσπάθησε μάλιστα να δείξει ότι ο ρόλος που του αποδίδεται στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Έχω ξοδέψει πολλές δυνάμεις κι έχω προσπαθήσει πολύ ώστε να βρεθεί ένας τρόπος η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της... Άλλωστε επέβαλα το 2012 ένα κούρεμα ύψους 53% στο χρέος της Ελλάδας. Αυτά λοιπόν όσον αφορά το ρόλο μου ως σκληρού έναντι της Αθήνας», δήλωσε στο περιοδικό. 

Για τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις ο Γερμανός υπουργός έδειξε για άλλη μία φορά προς την κατεύθυνση της Αθήνας: «Η Ευρώπη βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πρέπει να ενεργείς λογικά, αυτό είναι που κάνει τις τρέχουσες διαβουλεύσεις με την Ελλάδα τόσο κουραστικές... Στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πείσει τους Έλληνες ότι υπάρχει πιο απλός τρόπος να παραμείνουν στο ευρώ – ένας τρόπος χωρίς μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». «Ίσως δεν θα έπρεπε να είχε κάνει τέτοιες υποσχέσεις», είπε, συμπληρώνοντας πως είχε πει ήδη πριν από τις εκλογές στο σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μη δώσει μια τέτοια υπόσχεση.  

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε πως δεν υπάρχει μάχη εξουσίας μεταξύ του Βερολίνου και της Αθήνας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όμως η Ελλάδα έχει καθήκον έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που την έχουν στηρίξει. «Ως εκ τούτου, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v