Bruegel: Θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα και σε ένα Grexit

Αν η συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους δεν είναι αξιόπιστη και πλήρης, θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα, «κάτι που είδαμε να συμβαίνει από τις αρχές του έτους», τόνισε κορυφαίο στέλεχος του Bruegel. Θα υπάρξει περαιτέρω προσαρμογή και σε περίπτωση Grexit. Ευθύνες στους ελληνες πολιτικούς για την κρίση.

Bruegel: Θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα και σε ένα Grexit
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επιτευχθεί συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, ο Prof. Zsolt Darvas, κορυφαίο στέλεχος του ινστιτούτου Brugel.

Σύμφωνα με τον κ. Darvas, με την επίτευξη συμφωνίας θα πάψει να σέρνεται η οικονομία όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη τριετία».

Πάντως έσπευσε να συμπληρώσει πως αν η συμφωνία δεν είναι αξιόπιστη και πλήρης θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα, «κάτι που είδαμε να συμβαίνει από τις αρχές του έτους» όπως ανέφερε ο ίδιος. Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε σύμφωνα με τον Prof. Zsolt Darvas θα είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, κάτι που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση κατά 10% του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και ανάγκη για λήψη μέτρων για δημοσιονομική προσαρμογή, όπως εκτίμησε ο ίδιος.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, το σενάριο της εξόδου από το ευρώ θα επιβάλλει περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο Prof. Zsolt Darvas κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική χαρακτηριζόταν από αυξημένη ανευθυνότητα και ότι η Ελλάδα έμπλεξε κυρίως γιατί έφταιγε εκείνη. «Για την κρίση δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κανέναν άλλα παρά την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς σας», είπε. Εκτός από την ελληνική Κυβέρνηση και τους Έλληνες πολιτικούς, καταλόγισε ευθύνες στους πιστωτές και στους εταίρους οι οποίοι, όπως ανέφερε, φέρουν επίσης τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Prof. Hasa Iftekhar, professor of Finance & Corrigan Chair in International Business & Finance Fordham University's Schools of Business, σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει μέσω της συμμετοχής και ανάληψης δράσης η οποία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Τα φορολογικά κίνητρα και οι εγγυήσεις δανείων είναι μερικά από τα όπλα που έχουν οι Κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v