Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έχουν staff level agreement οι δανειστές!

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ σε κομβικά σημεία. Για οδικό χάρτη μιλά ο επικεφαλής της Κομισιόν στον Τσίπρα. Γιατί κλήθηκε ο Ντάιζελμπλουμ. Το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια. Χωρίς δηλώσεις ξεκίνησε η συνάντηση, συνεχίζεται με δείπνο.

Δεν έχουν staff level agreement οι δανειστές!

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ, ανέφερε πριν από λίγο στο Εuro2day.gr, ανώτατο στέλεχος της Ευρωζώνης.

«Το λεγόμενο staff level agreement, όπως αποτυπώθηκε από τον τύπο δεν υπάρχει. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, μια επί της αρχής πολιτική συμφωνία, όμως, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των δανειστών σε δύο καίρια θέματα», ανέφερε η πηγή.

Αυτός ο οδικός χάρτης θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό σχεδιάζονταν να δοθεί όταν προσγειωθεί στις Βρυξέλλες ώστε να έχει χρόνο να το επεξεργαστεί με τα στελέχη του και όχι κατά την διάρκεια της συνάντησης του με Γιουνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, σημειώνει

Αυτό έχει ως στόχο να μην δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας θα παραλάβει τελεσίγραφο ή «θα στριμωχτεί».

Η πηγή ανέφερε ότι η πρόταση στην οποία συμφωνούν οι δανειστές είναι αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι είναι 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Πέραν αυτού όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με το Ταμείο να διατηρεί σκληρή και ανυποχώρητη γραμμή για «όλα τώρα» η οποία προς το παρόν παραμένει.

Επιπλέον η πηγή, που έχει πλήρη γνώση των εξελίξεων, ανέφερε ότι όλο το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονταν διάφορα σενάρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν και κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν μεταξύ των κκ Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάιζελμπλουμ.

Η πηγή αρνήθηκε δημοσιεύματα ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το επίμαχο θέμα παραμένει το ασφαλιστικό και εάν το ΔΝΤ δεν υποχωρήσει στο τέλος και βρεθεί «ικανοποιητική και βιώσιμη λύση» δύσκολα η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί τις προτάσεις. 

Κατά την πηγή, ο κ. Γιούνκερ επένδυσε πολύ προσωπικό και πολιτικό κεφάλαιο στην αποψινή συνάντηση και έτσι διάφορα σενάρια θα εξεταστούν ώστε να γίνει πρόοδος και να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Όπως έμαθε το Euro2day.gr, ο κ. Ντάιζελμπλουμ κλήθηκε μετά από επιμονή του κ. Γιούνκερ ώστε να υπάρχει η απαραίτητη επικύρωση (validation) της συνάντησης και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το Eurogroup να κρατήσει σκληρή στάση με την δικαιολογία ότι δεν κλήθηκε σε καμία συνάντηση που αφορούσε την Ελλάδα.

Είναι αντιληπτό από πλευράς του προέδρου της Κομισιόν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ντάιζελμπλουμ όμως ο κύριος Γιούνκερ είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με τον κ. Τσίπρα διάρκειας μισής ώρας και άλλη μια χθες, ώστε να του εξηγήσει τους λόγους για την παρουσία του κ. Ντάισελμπλουμ (που παρεμπιπτόντως δεν ήθελε αρχικά να παραστεί με ο,τι και αν αυτό υπονοεί).

Η πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα χώρες που εξακολουθούν να επιδιώκουν την «ταπείνωση» της Ελλάδας. Είπε ακόμα ότι στην συνάντηση του Βερολίνου εξετάστηκε και Plan B και Plan C για τη χώρα μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός τις επόμενες δυο εβδομάδες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν καθώς διέβλεψε ότι την τελευταία στιγμή, όλα τα μέρη θα αποδεχθούν κάποιες επιπλέον υποχωρήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v