Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Οι «υποχωρήσεις» των εταίρων σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνει και παραχωρήσεις, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα. Οι στόχοι για την εξοικονόμηση δαπανών στο ασφαλιστικό και οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

WSJ: Οι «υποχωρήσεις» των εταίρων σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Οι δανειστές της Ελλάδας κράτησαν σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά έχουν κάνει και κάποιες παραχωρήσεις στο σχέδιο που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει η WSJ.

Ειδικότερα, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα τίθεται στο 1% το 2015, στο 2% το 2016%, στο 3% το 2017 και στο 3,5% το 2018. Τα νούμερα αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 3% για το 2015 και του 4,5% για το 2016.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, με βάση την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% (€450 εκατ.) με 0,5% (€900 εκατ.)του ΑΕΠ φέτος και 1% (€1,8 δισ.) του χρόνου.

Κάποιες παραχωρήσεις φαίνεται πως έχουν γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το σχέδιο που προτείνεται στην ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει νέες μειώσεις στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, αντί να ζητάνε την ψήφιση νέων νόμων που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, δέχονται διαβουλεύσεις για επανεξέταση του μοντέλου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά απασχόλησης.

Η πρόταση των δανειστών προβλέπει επίσης υψηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπει δύο συντελεστές, στο 11% και στο 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v