Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λεφτά υπάρχουν» για τις δύο πρώτες δόσεις του ΔΝΤ

Στην άκρη έχουν μπει τα χρήματα για τις δύο πρώτες δόσεις στο Ταμείο, πολιτική απόφαση η πληρωμή. Οι εφεδρείες από τα διαθέσιμα φορέων και ο πονοκέφαλος της πληρωμής μισθών-συντάξεων. Ερώτημα αν υπάρχουν «κρυφοί»... λαγοί.

«Λεφτά υπάρχουν» για τις δύο πρώτες δόσεις του ΔΝΤ

Τα λεφτά είναι στην άκρη. Τόσο για τη δόση των 300 εκατ. ευρώ της ερχόμενης Παρασκευής προς το ΔΝΤ, όσο και για την αντίστοιχη των 350 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα.

Το αν θα καταβληθούν, όμως, φαίνεται να είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση καθώς από χθες άρχισαν και πάλι οι απειλές από στελέχη της κυβέρνησης ότι αν δεν φανεί βιώσιμη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις οι δόσεις δεν θα πληρωθούν. Ο πρωθυπουργός πάντως άφησε χθες μετά το ραντεβού με τον Γιούνκερ να εννοηθεί ότι η χώρα θα πληρώσει την Παρασκευή.

Το σενάριο της καθυστέρησης και της πληρωμής όλων των δόσεων-πακέτο προς τα τέλη του μήνα μπορεί να το αντέξει το ΔΝΤ χωρίς να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Στην Ευρώπη όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας δεν θέλει να το ζήσει, αν δεν υπάρχει αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας, διότι θα ενεργοποιούνταν αντανακλαστικά τα οποία ίσως θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες.

Η κατάσταση στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου, όπως περιγράφεται από πηγές με γνώση του θέματος, έχει λίγο-πολύ, με τα σημερινά δεδομένα, ως εξής: Για τις δύο από τις τέσσερις δόσεις του μήνα προς το ΔΝΤ, και συγκεκριμένα για τις δύο πρώτες οι οποίες είναι και μικρότερες, τα χρήματα υπάρχουν. Αν πληρωθούν όμως και πάλι με τα σημερινά δεδομένα -διότι κάποιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να μιλούν για πολλούς «λαγούς» που μπορούν να βγουν ακόμα από το καπέλο των ταμειακών διαθεσίμων- δεν βγαίνει ο μήνας για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Τα 650 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένα με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και σκούπισμα ταμειακών διαθεσίμων από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει μπει ακόμα χέρι σε ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους.

Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν διοχετευτεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά θα ήταν ικανά να καλύψουν και τις δύο άλλες δόσεις προς το ΔΝΤ στις 16 του μήνα (560 εκατ. ευρώ) και στις 19 (350 εκατ. ευρώ).

Αυτά, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άρχισε πάλι το «παιχνίδι» των υπαινιγμών για το αν θα πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό έχει καταφέρει να πληρώνει τους δανειστές της. Αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει και πέτυχε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει συντάξεις και μισθούς εξακολουθώντας να πληρώνει τα χρέη της». Όμως, πρόσθεσε, «εναπόκειται τώρα στους πιστωτές μας να είναι λογικοί και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να ξαναβρεί την ανάπτυξη και επιτέλους να μπορέσουμε να διαγράψουμε την ελληνική κρίση από την Ιστορία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v