Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το θρίλερ για τη συμφωνία

Μαχαίρι στο ασφαλιστικό, δύο συντελεστές ΦΠΑ με το ηλεκτρικό στον υψηλό, κατάργηση ΕΚΑΣ στις απαιτήσεις των δανειστών. Αρνείται ο Τσίπρας που υποστηρίζει: «Ρεαλιστική παραμένει η ελληνική πρόταση». Χαραμάδα φωτός τα χαμηλά πλεονάσματα. Ετοιμάζεται νέα συνάντηση. Καθησυχάζει ο πρωθυπουργός για τη δόση του ΔΝΤ.

Συνεχίζεται το θρίλερ για τη συμφωνία

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης... συνεχίζεται. Αυτό προκύπτει από το τρίωρο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε στο δείπνο εργασίας που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και το οποίο όπως γνωστοποίησε η Κομισιόν οδηγεί σε νέα συνάντηση των δύο ανδρών (κατά πληροφορίες αύριο Παρασκευή). Ο πρωθυπουργός πάντως επέστρεψε στην Αθήνα, ενώ στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση «σύντομα» και διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι εξετάζεται εναλλακτική πρόταση από την πλευρά της Κομισιόν.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «το κλίμα ήταν καλό, αλλά τέθηκαν ζητήματα που είναι αδύνατον να συζητήσουμε». Και ως εκ τούτου, «η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρόταση που έχει καταθέσει είναι η μόνη ρεαλιστική»...

Τσίπρας για προτάσεις «που δεν έχουν καμία βάση συζήτησης»

Αργά τη νύχτα ο κ. Τσίπρας προέβη σε (εκτός αρχικού σχεδιασμού) δήλωση, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις πιο σκληρές προτάσεις και δίνοντας το μέγεθος της απόκλισης:

"Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης", ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: "Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, σημειώνοντας "μην ανησυχείτε, συνεχίζουμε".

Μαχαίρι στο ασφαλιστικό και άγριος ΦΠΑ

Οι προτάσεις των θεσμών που παρουσιάσθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον πρωθυπουργό δεν είχαν μεν τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, ωστόσο κινήθηκαν στη σκληρή γραμμή των δανειστών.

Δεν υπήρχε, επίσης, αναφορά στο χρέος, καθώς για το (μείζον) θέμα παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε.

Κατά τις πληροφορίες, στις σκληρές προτάσεις περιλαμβάνονται:

* Δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23% με κατάργηση της εξαίρεσης για τα νησιά του Αιγαίου και... αύξηση κατά δέκα μονάδες στο ηλεκτρικό με στόχο αύξηση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιμένει στην προσθήκη και του χαμηλού συντελεστή 7% για ορισμένα βασικά τρόφιμα και, κυρίως, για τα φάρμακα, ενώ, κατά τις διαρροές, εξετάζει διορθωτικές κινήσεις για τα νησιά (επιστροφή φόρου).

* Μεγάλες περικοπές στο ασφαλιστικό. Κατά τη Wall Street Journal προτάθηκε ετήσια μείωση ασφαλιστικών δαπανών 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το 2016 και μετά, ενώ ειδικά για φέτος, δηλαδή από 1η Ιουλίου, 0,25%-0,50% (450-900 εκατ. ευρώ ).

* Κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

* Υπήρξαν και πληροφορίες για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, που δεν είχαν διασταυρωθεί μέχρι νωρίς το πρωί.

Μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά...

Το μόνο απτό -και θετικό- σημείο είναι αυτό που αφορά τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ κατά την 30λεπτη τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση προσεγγίζει την ελληνική θέση: στο 1% για το 2015, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018 (σ.σ. η ελληνική πλευρά αρχικά επιθυμούσε 0,8% για φέτος και 1,5% για το 2016, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαμηλότερα από το 3% που όριζε για φέτος το προηγούμενο πρόγραμμα και 4,5% για τα επόμενα δύο χρόνια).

Αυτό, εκ πρώτης όψεως, σημαίνει λιγότερα μέτρα, ωστόσο επισημαίνεται ότι για το τρέχον έτος το 1% πρέπει να συγκεντρωθεί... σε έξι μήνες δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούνιο.

Επίσης, γίνεται λόγος για προσέγγιση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα «από ένα νέο πλαίσιο» που δεν αποσαφηνίζεται.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις επιπλέον απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Και σύσκεψη υπό τον Ομπάμα

Η αναζήτηση λύσης συνεπώς συνεχίζεται, ενώ τη δραματικότητα των στιγμών δείχνει ότι μεσούσης της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, ξεκινούσε στον Λευκό Οίκο σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Ομπάμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, με θέμα την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Θέμα που εκ των πραγμάτων αναμένεται να συζητηθεί έντονα στη σύνοδο του G7 το σαββατοκύριακο.

Γερούν και Τόμας

Μισή ώρα πριν από το ραντεβού, δηλαδή στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), έφτασαν στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν οι επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν μετείχε στη συνάντηση των δύο ανδρών ώστε να μην αλλοιωθεί ο πολιτικός χαρακτήρας «σε επίπεδο κορυφής» που είχε δοθεί σ' αυτήν και μπήκε στην κουβέντα αργότερα.

Και οι δύο αξιωματούχοι πάντως παρακάθησαν στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, στη διάρκεια του οποίου συνεχίσθηκε η συζήτηση...

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης) Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κομισιόν: Εποικοδομητική η συνάντηση

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση: Ο πρόεδρος Γιούνκερ υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια ιδιωτική συνάντηση που ακολούθησε ένα δείπνο εργασίας. Τους συνόδευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε να συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v