Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βρέχει φόρους» στο κείμενο των δανειστών

Δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό απαιτούν οι εταίροι με το κείμενο που έδωσαν στον πρωθυπουργό. Στόχος έσοδα 3 δισ. ευρώ. Τι προβλέπει για ΦΠΑ, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου.

«Βρέχει φόρους» στο κείμενο των δανειστών

Φοροκαταιγίδα κρύβει η πρόταση των δανειστών η οποία παρουσιάστηκε χθες στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους Θεσμούς να ζητούν πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για να μετουσιωθεί το προβλεπόμενο από αυτούς πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Τα φορομέτρα που ζητούν ξεκινούν από τον ΦΠΑ, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εκτείνονται αλλά αγγίζουν προκαταβολή φόρου, έκτακτη εισφορά, φόρο εισοδήματος μέχρι και το επίδομα θέρμανσης για το οποίο ζητείται κατάργηση.

Αναλυτικά οι δανειστές ζητούν:

1. Νέο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2015 με δύο συντελεστές και στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ. Στον συντελεστή 11% εντάσσονται τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο 23%. Τέλος οι εκπτώσεις για τα νησιά.

2. Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες. Φορολόγηση με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών.

4. Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος

5. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς και των επιστροφών φόρου για το ντήζελ των αγροτών.

6. Μην πειράξετε τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να διασφαλιστούν έσοδα 2,650 δις ευρώ τόσο το 2015 όσο και το 2016.

7. Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση- προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

8. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

9. Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

10. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v