Συμφωνία τώρα, πολιτικές εξελίξεις το Σεπτέμβριο

Μικρή συμφωνία τώρα και τελική λύση το Φθινόπωρο βλέπει η αγορά. Κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα. Πού θα κάνουν πίσω οι Θεσμοί για να διευκολύνουν τη ψήφιση της. Ο κίνδυνος να μην εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις και ο ορίζοντας νέων εκλογών.

Συμφωνία τώρα, πολιτικές εξελίξεις το Σεπτέμβριο

Ως ιδιαίτερα πιθανή εκτιμά η αγορά την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μέσα στις προσεχείς ημέρες, την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την ανησυχία της για ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας και των συνθηκών χρηματοδοτικής δυσπραγίας ως το Φθινόπωρο, εκτιμώντας, σε αυτή την περίπτωση, ως αναπόδραστες τις νέες εκλογές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, η αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία αναφορικά με τα προαπαιτούμενα ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου, έχει ξεκινήσει.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις, που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, έχει ήδη συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο. Δηλαδή, να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, με εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων και να μετατεθούν για το προσεχές Φθινόπωρο οι κρίσιμες αποφάσεις για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, έχει σημειωθεί σοβαρή σύγκλιση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν, έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες και την προτεραιότητα των εταίρων.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικές ημέρες είναι το μασάζ για την εκτόνωση των εσωκομματικών αντιδράσεων» εκτιμά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να δώσουν χέρια, με τους Θεσμούς να υποχωρούν σε κάποιες από τις απαιτήσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επίλεξε, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούγκερ, να τονίσει δύο θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω: Το αίτημα για αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού στο 23% και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Πρόκειται για δύο απαιτήσεις των Θεσμών, οι οποίες θα αποσυρθούν, πιθανότατα, από το τραπέζι, δίνοντας... χώρο για συμφωνία, αλλά και τις απαραίτητες πολιτικές εντυπώσεις ώστε να ψηφισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

«Ζούμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων το οποίο λειτουργεί ήδη στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης» εκτιμά στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι η οξύτατη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εστιάσθηκε στις «παράλογες» απαιτήσεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ.

Αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι εστίασαν και στο θέμα της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς προφανώς προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία των ΑΝΕΛ.

Κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα για κυβέρνηση και εταίρους

Στον αντίποδα, έχει σημειωθεί αθόρυβα ουσιαστική σύγκλιση στο μείζον όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση, θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση θα πάρει, σύμφωνα με την αγορά, αυτό που ήθελε. Δηλαδή, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο επικοινωνιακό της όπλο για να ψηφισθεί η συμφωνία καθώς έτσι αποκτά αφενός ευχέρεια για άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, αφετέρου καλύτερες προυποθέσεις για ανάπτυξη και μια γερή υποσχετική για αναδιάρθρωση χρέους σε δεύτερο χρόνο.

Οι εταίροι από την πλευρά τους εξασφαλίζουν τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για να διατηρηθεί η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, τσουλώντας το... τενεκεδάκι των κρίσιμων αποφάσεων για το Φθινόπωρο, όταν και προβλέπεται να διενεργηθεί η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Μέχρι τότε θα έχουν ελέγξει την πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να ψηφίσει αλλά και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διατηρώντας τόσο το το όπλο της εκταμίευσης των δόσεων, (σ.σ μεσολαβούν μεγάλες λήξεις ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου), όσο και το όπλο της νέας διαπραγμάτευσης για το μεσοπρόθεσμο.

Ο κίνδυνος παράτασης της αβεβαιότητας ως το Φθινόπωρο

Ο κίνδυνος για την αγορά είναι να οδηγηθούμε σε μια ενδιάμεση συμφωνία που θα σπρώχνει τις κρίσιμες αποφάσεις για το Φθινόπωρο και θα αντιμετωπισθεί ως προσωρινή λύση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους εταίρους. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για την οικονομία και τις τράπεζες, καθώς θα παραταθεί το μαρτύριο της σταγόνας αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ήδη τα στοιχεία από τις τράπεζες είναι ανησυχητικά καθώς από τον Απρίλιο αρχίζουν να σκάνε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το γεγονός ότι οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα είναι πιθανόν να αυξήσει την απροθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει την εφαρμογή μέτρων που η ίδια ψήφισε» εκτιμά στέλεχος της αγοράς παραπέμποντας στο προηγούμενο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, το 2011.

Σε αυτό το σενάριο, η πιθανότητα διενέργειας νέων εθνικών εκλογών το Σεπτέμβριο είναι μεγάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με επιχειρηματίες, να ανανεώσει την λαική εντολή πριν την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επικαλούμενος τις διαφορετικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει σε σχέση με όσα υποσχέθηκε στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v