Νέα στρατηγική Σαμαρά για να φθείρει τον Τσίπρα

Η επιχείρηση ανάδειξης του «αντιευρωπαϊκού προφίλ» του ΣΥΡΙΖΑ και η σχετική σύγκριση των δύο κομμάτων. Θολό το τοπίο για τη στάση της ΝΔ ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας. Η κόντρα με το Μαξίμου για τη στήριξη της κυβέρνησης και το μήνυμα Σαμαρά προς τους αμφισβητίες του.

Νέα στρατηγική Σαμαρά για να φθείρει τον Τσίπρα

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει αποφασίσει να βάλλει μετωπικά κατά της κυβέρνησης όσον αφορά την διαπραγματευτική της τακτική, όμως ακόμα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία (εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί) δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Κύριο επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ για τη θολή αυτή εικόνα είναι ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πάρει σαφή θέση, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσει προηγουμένως τους συμφωνημένους με τους δανειστές όρους και μετά να αποφανθεί.

Παράλληλα, όπως διεμήνυσε και από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, δεν θα μπορούσε τώρα να πει ότι θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία, αφού θα έδινε έτσι το πράσινο φως στους εταίρους να προβάλλουν ακόμα περισσότερες απαιτήσεις, έχοντας διασφαλίσει τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης.

«Αξιολογούμε βήμα προς βήμα τις εξελίξεις και πράττουμε τα δέοντα», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, θέτοντας ως προτεραιότητα «το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ειδικά το χαρτί της Ευρώπης, όπως έχει επιβεβαιωθεί και στις τελευταίες συσκέψεις στη Συγγρού, θα αποτελέσει στο επόμενο διάστημα ένα από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαράθεση με την «σταθερά φιλοευρωπαϊκή» πολιτική της ΝΔ.

Εχοντας υπόψιν από τη μία πλευρά τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει την παραμονή στο ευρώ και από την άλλη ότι ο Αλέξης Τσίπρας, υπό την πίεση και της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, «χάνει και τους τελευταίους συμμάχους του στο εξωτερικό», ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να επενδύσει στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Δεν τυχαίο ότι πολύ μεγάλο μέρος της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου της ΝΔ στην Πρέβεζα, εστίασε στα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και ταυτόχρονα στην «ανυπολόγιστη καταστροφή» που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές. «Κι αν το είχαν καταλάβει περισσότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, έστω και τώρα, ίσως δεν θα έκαναν εκείνα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Συνενόχους μην ψάχνεις»

Ο κ. Σαμαράς, με αφορμή τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπορεύονται με την κυβέρνηση τουλάχιστον όσον αφορά την άρνησή της στην πρόταση των δανειστών, θέλησε να αποστασιοποιηθεί: «Ο κ. Τσίπρας αναζήτησε προχθές βράδυ απεγνωσμένα στηρίγματα στην καταστροφική πολιτική του και συνενόχους για τα αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε τη χώρα. Αλλά δεν τα βρήκε, από κανένα κόμμα! Που όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, του είπαμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Σταμάτα τα ψέματα, άλλαξε πολιτική και τότε μόνο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Με την πολιτική που ασκείς, τις συκοφαντίες και τα ψέματα που εξακολουθείς και λες, συνενόχους μην ψάχνεις, κ. Τσίπρα», τόνισε.

Στη ΝΔ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, βλέποντας μάλιστα το «ατύχημα» να έρχεται όλο και πιο κοντά, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, όπως έχουν τα πράγματα, θεωρούν δεδομένο ένα νέο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα και για επικοινωνιακούς λόγους άλλη ονομασία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο όνομα της υπό όρους συνεννόησης που ζητά συνέχεια τις τελευταίες μέρες, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έβλεπε ως την καλύτερη εξέλιξη το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης, εθνικής σωτηρίας, από την παρούσα Βουλή και σε καμία περίπτωση νέες εκλογές. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι νέες κάλπες θα οδηγούσαν το κόμμα στην απόλυτη καταστροφή, ενώ εάν αυτό συμμετείχε, με κάποιο τρόπο, σε ένα κυβερνητικό σχήμα, οι προοπτικές θα ήταν τελείως διαφορετικές.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή του ομιλία επιφύλασσε και αιχμές προς τους αμφισβητίες του, οι οποίοι επίσης κρατούν στάση αναμονής ενόψει της ενδεχόμενης συμφωνίας. «Καλά θα κάνουν να μην την υποτιμούν τη ΝΔ. Καλά θα κάνουμε κι εμείς, ορισμένες φορές από μόνοι μας, να μην την υποτιμούμε», ήταν η χαρακτηριστική του φράση και ενώ τα προβλήματα στο κόμμα του εξακολουθούν να είναι καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v