Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα:Η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις

Ολες οι πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις, δηλώνει η καγκελάριος. «Τα προγράμματα της τρόικας έχουν επιτυχίες» προσθέτει. Deadline τα τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τον Ολαντ.

Ομπάμα:Η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις

Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να υπάρξει συμφωνία κατέδειξαν ο αμερικανός πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση των G7.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει αλληλεγγύη η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ο Ολάντ σημείωσε ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις για μέτρα που η Αθήνα δηλώνει ότι δεν μπορεί να λάβει.

Από την πλευρά του, ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία για να υπάρξει συμφωνία και προσέθεσε ότι όλοι δουλεύουν σκληρά για να υπάρξει.

Οι δηλώσεις έρχονται ενώ στις Βρυξέλλες Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις έχοντας ραντεβού με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Μέρκελ: Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετρά

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε η καγκελάριος μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των G7 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις».

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, είπε η καγκελάριος, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα».

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε. «Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», κατέληξε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται πτώχευση της χώρας απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες». Όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία. «Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία».

Ολαντ: Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ σημείωσε ακόμα πως πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.

«Αυτή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να πάμε πιο γρήγορα και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει πιο γρήγορα, για να αποφύγει τις αμφιβολίες και τα υποθετικά σενάρια» ανέφερε.

«Αν θέλουμε – και όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε πει ότι θέλουμε – να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρέπει να πάμε προς μια λύση, σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι στο τέλος του μήνα. Για να σημειώσουμε πρόοδο πρέπει γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή ημέρες, οι τεχνικές συζητήσεις να συγκλίνουν και να αντικατασταθούν οι προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα με εναλλακτικά μέτρα» τόνισε.

Ομπάμα: Η Ελλάδα να δείξει σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις

Υπάρχει το αίσθημα του «επείγοντος» για την Ελλάδα υπογράμμισε την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της διάσκεψης των G7.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε και από την Αθήνα, αλλά και από τους εταίρους να υπάρξει ευελιξία στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. «Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω οτι μπορούμε να λύσουμε το προβλημα», δήλωσε και τόνισε ότι «θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι οι εταίροι «αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση».

«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v