Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπογράφεται η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

Παρά τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, εγκρίθηκε η πρώτη σύμβαση κατασκευής και διαχείρισης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Οι ενστάσεις υπουργών και τι λέει η αγορά.

Υπογράφεται η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

Εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της διαδημοτικής επιχείρησης της Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) με ψήφους 6 – 1 η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η σύμβαση, με δύο θυγατρικές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΗΛΕΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) που επικράτησαν στο σχετικό διαγωνισμό, υπογράφεται την Τετάρτη και είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σύμφωνα με τις οποίες θα ακυρωθούν (ή θα αναβληθούν) οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ στα απορρίμματα στους οποίους δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μέχρι την έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως υπέρ της υπογραφής της σύμβασης  ψήφισε και ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Μάλιστα, σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε πως «μαγικές λύσεις για τα σκουπίδια δεν υπάρχουν».

Εν τω μεταξύ φαίνεται πως πέφτουν οι τόνοι στη διαμάχη του κ. Τσιρώνη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για τον αντίστοιχο διαγωνισμό ΣΔΙΤ που αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων της Ηπείρου. Ο κ. Καχριμάνης έστειλε και δεύτερη επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία υποστηρίζει πως η στρατηγική της περιφέρειας συμβαδίζει με το νέο ΕΣΔΑ και πως τελικά δεν τους χωρίζουν και μεγάλες διαφορές με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος επαναλαμβάνει σε δηλώσεις του πως είναι κατά των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, καταφέρεται κατά του κ. Καχριμάνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πρόκειται να υπογράψει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθυστερεί καθώς υπήρξε νέος γύρος προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αυτήν τη φορά για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Οι αποφάσεις αναμένονται εντός εβδομάδων και στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα είναι θετικές για την υπογραφή της σύμβασης.

Η κοινοτική επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Corina Cretu, που βρέθηκε προ ημερών στην Ελλάδα, υποστήριξε πως η Κομισιόν δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί κατά 100% επενδύσεις σε διαχείριση απορριμμάτων και παρέπεμψε στο μοντέλο των ΣΔΙΤ. Ενα πρόσφατο παράδειγμα, όπως τονίζουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, είναι το έργο ΣΔΙΤ στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου η συνολική επένδυση ήταν 229 εκατ. ευρώ και η κοινοτική συνδρομή περιορίστηκε στα 82 εκατ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως όσοι στην κυβέρνηση μιλούν «για νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», πρέπει ταυτόχρονα «να αναζητήσουν και τα σχετικά κονδύλια».

Το πρόβλημα της... ποσότητας

Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Τσιρώνης, υποστηρίζουν πως οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί με βάση παλαιά δεδομένα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Ετσι, με δεδομένο πως στα έργα ΣΔΙΤ προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να πηγαίνει στη μονάδα επεξεργασίας, οι δήμοι ή οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώνουν τους ιδιώτες για ποσότητες που δεν υπάρχουν. Στην αγορά απαντούν πως οι μονάδες έχουν διαστασιολογηθεί με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν με «φουσκωμένες» ποσότητες.

«Οι περιφέρειες και οι δήμοι γνωρίζουν πως αν κάνουν λάθος διαστασιολόγηση θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους» υποστηρίζουν στην αγορά. Γι' αυτό θεωρούν πως στον σχεδιασμό των ΣΔΙΤ υπήρξε προσεκτική εκτίμηση των ποσοτήτων. Αναφέρεται το παράδειγμα της μονάδας των Σερρών (στο σχετικό διαγωνισμό επικράτησε η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat - Envitec) όπου αρχικά προβλέπονταν δυναμικότητα 90.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, η δυναμικότητα περιορίστηκε στους 60.000 τόνους και η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στους 47.000 τόνους.

Στα έξι προχωρημένα έργα ΣΔΙΤ περιλαμβάνονται πέντε διαγωνισμοί στους οποίους υπάρχει ανάδοχος και ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες, ανάδοχοι υπάρχουν και στους διαγωνισμούς της περιφέρειας Πελοποννήσου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Ηλείας (J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ) και Ηπείρου (Archirodon – Intrakat – Envitec).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v