Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Με το... ζόρι μένει το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση

Η κριτική για το ρόλο που έχει παίξει το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση οξύνεται από όλες τις πλευρές. Όχι μόνο για την επιμονή του στη λιτότητα, αλλά κυρίως για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του ρόλου του οργανισμού λόγω της ελληνικής διάσωσης.

RTRS: Με το... ζόρι μένει το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση

Για το ΔΝΤ τα πέντε χρόνια, στα οποία παίζει τον συνοδευτικό εταίρο στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης για την Ελλάδα έχουν γίνει μάθημα του τύπου «ποτέ ξανά» και το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ο διεθνής οργανισμός έχει δανείσει την Αθήνα περισσότερο από οποιονδήποτε, συνεισφέροντας περίπου το ένα τρίτο από τα €240 δισ., με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ταμείο διάσωσης της Ε.Ε. Όμως έχει καθίσει μάλλον άβολα στη θέση του συνοδηγού – κληθέν από τον πρώτο χρηματοδότη της Ευρώπης, τη Γερμανία, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα να ελέγχονται περισσότερο. Το ΔΝΤ στην πράξη δεν είχε όμως ποτέ τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος. Και τώρα η Ελλάδα ίσως γίνει το πρώτο έθνος της Ευρώπης που θα χρεοκοπήσει στο ΔΝΤ, μπαίνοντας στο κλειστό κλαμπ χωρών όπως Ζιμπάμπουε και Αργεντινή.

Οι πληρωμές €300 εκατ. της Ελλάδας για τις 5 Ιουνίου μετατέθηκαν στο τέλος του μήνα, οπότε θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά περίπου €1,6 δισ. και η Ελλάδα έχει πει ότι μπορεί να πληρώσει μόνο αν πάρει νέα κεφάλαια από τους δανειστές κι αν της επιτραπεί να δώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια στις ελληνικές τράπεζες.

Πολλοί ασκούν πλέον κριτική στο ΔΝΤ, ότι κατέστρεψε την αξιοπιστία του με τη συμπόρευσή με τα πολιτικά μαγειρέματα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αντί να επιμένει σε διαγραφές χρέους πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και στη συνέχεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολύπλευρος θεσμός δε θα έπρεπε να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του», ανέφερε ο Ousmene Mandeng, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που τώρα είναι οικονομικός σύμβουλος. «Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με αυτό της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ.», πρόσθεσε.

Τώρα η διευθύντρια του ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους για να «βγουν» τα νούμερα, αλλά από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά αποδεκτό στη Γερμανία, δημοσίως πρέπει να το λέει...κωδικοποιημένα. «Είναι ξεκάθαρο, ότι αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια χρηματοδότηση, αν είναι να βγει το πρόγραμμα», είπε η Λαγκάρντ. Πίσω από κλειστές πόρτες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δε θα επιβιώσει χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα απαιτήσει αναδιάρθρωση χρέους από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο και δεν αναμένεται να δανείσει άλλα χρήματα στην Αθήνα. Αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του περιμένουν από το Ταμείο να παραμείνει αναμεμειγμένο σε οποιαδήποτε επόμενη συμφωνία με την Ελλάδα γιατί εμπιστεύονται την εξειδίκευση και την πειθαρχία του.

Το ΔΝΤ έχει επίσης να αντιμετωπίσει την κριτική που του ασκείται για πιο παραδοσιακούς λόγους αναφορικά με την Ελλάδα. Οι αριστεροί υπουργοί την Ελλάδας έχουν κατονομάσει ειδικά το ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες για το γεγονός ότι ζητάει περικοπές στους πιο φτωχούς συνταξιούχους κι ότι ταυτόχρονα αρνείται να επιτρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα στάνταρ του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Αυτό δεν είναι εύκολο να το «καταπιεί» το ΔΝΤ που μετά τον Ντομινικ-Στρος Καν προσπάθησε να επιδείξει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς συμμετέχουν στις συνομιλίες, αρνούνται ότι επιμένουν σε περικοπές συντάξεων, αν και το Ταμείο έχει καταγραφεί να λέει ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει για τις συντάξεις και πρέπει να μειώσει το συνολικό της βάρος ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο.

«Το πώς οι Έλληνες θα πετύχουν αυτό το στόχο εξαρτάται από αυτούς. Το ταμείο απλά λέει, ότι αν δεν κάνετε τις περικοπές αυτές με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο», είπε μία πηγή του Ταμείου.

Πάντως, πηγές μέσα από το Ταμείο αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το ΔΝΤ θα ήθελε πολύ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην το αφήσουν!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v