Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΝΙ: Πρεσάρισμα στον Τσίπρα από Γιούνκερ

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις, προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε πηγή της Ε.Ε. Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και προϊόντων τα ανοιχτά μέτωπα.

ΜΝΙ: Πρεσάρισμα στον Τσίπρα από Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ερωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να βρει εναλλακτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε απόκλιση, ανέφερε πηγή της Ε.Ε. στο MNI.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί σε αυτές που τις έχουν ήδη κατατεθεί.

«Η δημοσιονομική κατάσταση που περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα είναι ζητήματα κλειδιά που πρέπει να επιλύσουμε» σημείωσε η πηγή. Πρόσθεσε ακόμα πως μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας, «αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να επιλύσει η ελληνική πλευρά και να έρθει με καθαρές προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τα νούμερα που της έχουν δοθεί».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ακόμα να εννοηθεί στον κ. Τσίπρα ότι αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια από την πλευρά του ώστε να βρεθεί μια συμφωνία ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε πως το μήνυμα που στάλθηκε στον κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της χθεσινής τριμερής συνάντησης με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν ότι πρέπει να «γίνει πιο ξεκάθαρος στις θέσεις του και ποιος είναι ο στόχος του» και ότι «πρέπει να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει».

«Υπήρξε συμφωνία να πουν στους Έλληνες ότι είναι δικό τους θέμα τώρα να κάνουν εφικτή την συμφωνία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παραχωρήσεις» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΔΝΤ την Πέμπτη ότι δεν έχει γίνει πραγματική πρόοδος με την Ελλάδα, διπλωμάτης της Ε.Ε. επέμεινε πως δεν υπήρξε συνεννόηση με την Κομισιόν «για το μήνυμα που έστειλε το Ταμείο».

«Αν η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος» είπε ο διπλωμάτης. «Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».

Η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει στα μέτρα που είναι αναγκαία και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαπραγματεύσεις ενόψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v