Γιούνκερ: Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση

Θα επικοινωνήσω ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η κίνηση του ΔΝΤ δεν πρέπει να μεταφράζεται ως κίνηση αποχώρησης, τονίζει. Πρώτα η τεχνική διαπραγμάτευση και μετά η πολιτική συζήτηση, υπογραμμίζει.

Γιούνκερ: Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση

Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την ενέργεια του ΔΝΤ ότι σημαίνει πως το ΔΝΤ θα φύγει από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μίλησα επί μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες το βράδυ και πιθανότατα θα το ξανακάνω τις επόμενες ημέρες... Νομίζω πως μια λύση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.

Πρώτα τεχνική διαπραγμάτευση, μετά πολιτική συζήτηση

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως ένα deal με την Ελλάδα είναι απαραίτητo τις επόμενες ημέρες, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό, σημείωσε, τονίζοντας πως η "Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της στον Έλληνα πρωθυπουργό, τις οποίες μελετήσαμε την Πέμπτη το βράδυ".

"Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πάλι, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό", είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture.

"Έθεσα το θέμα χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίον πέρασα δυο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες φορές προηγουμένως", είπε. "Έθεσα έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων, που η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης", συμπλήρωσε.

Χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να βρει εναλλακτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε απόκλιση, ανέφερε πηγή της Ε.Ε. στο MNI.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί σε αυτές που τις έχουν ήδη κατατεθεί.

Ντάισελμπλουμ: Aν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις μένει μόνη

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει επιλογή από το να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές της αν θέλει να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ακόμα υπάρχει χρόνος για συμφωνία, συμπλήρωσε, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις κι ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τότε είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν δε θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε στη Helsingin Sanomat ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ως πρόεδρος του Eurogroup αντιπροσωπεύει τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Στη συνέντευξη η οποία δόθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ότι ακόμα μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία προκειμένου να δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι δανειστές είναι ακόμα ανοιχτοί σε προτάσεις από την Ελλάδα, εφόσον αυτές είναι οικονομικά εφικτές.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο, εφόσον είναι αξιόπιστη και εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας».


Κομισιόν: Το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε πως το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα παρότι απέσυρε την ομάδα του από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Αν διαβάσατε την ανακοίνωση του ΔΝΤ χθες θα δείτε ότι στην τελευταία πρόταση, στην τελευταία παράγραφο, οι ίδιοι λένε πως παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v