Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nielsen (UniCredit): To Grexit σημαίνει οικονομικό χάος

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο αναλυτής Eric Nielsen, εκτίμησε πως θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το πότε. Το Grexit δεν είναι επιλογή όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

Nielsen (UniCredit): To Grexit σημαίνει οικονομικό χάος

Ο αναλυτής της UniCredit, Eric Nielsen πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία πιστωτών και Ελλάδας, γιατί οι Έλληνες θέλουν συμφωνία, επιθυμούν σταθερότητα κι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν λειτουργεί πια ούτε στο εσωτερικό. 

Σε συνέντευξή του sτην τηλεόραση του Bloomberg, συμπλήρωσε ότι και οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να συνάψουν μια συμφωνία, η οποία για αυτούς θα είναι έστω και μέσες- άκρες «εντάξει» (ok-ish).

Το πραγματικό πρόβλημα θα είναι, τόνισε, να αποδεχτεί τους όρους το ΔΝΤ και οι άλλες κυβερνήσεις όπως στην Ισπανία και τη Σλοβακία, οι οποίες είναι πολύ πιο αυστηρές από τη Γερμανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και άλλοι παράγοντες του ΔΝΤ φαίνονται πολύ εκνευρισμένοι, καθώς δεν έχουν δει ποτέ μια τέτοια συμπεριφορά, «απολύτως γελοία», από μια χώρα που χρωστάει. Παρ' όλα αυτά, όλοι θέλουν να δουν αυτό το πράγμα να λύνεται. Το ΔΝΤ θα ξαναέρθει, ωστόσο, συμπλήρωσε ο Nielsen «χαίρομαι που δε θα  είμαι αυτός ο [υπάλληλος του ΔΝΤ] που θα προσπαθήσει να περάσει [τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα] από το συμβούλιο».

Ο Nielsen πρόσθεσε τέλος τα εξής: «Δεν είμαι σίγουρος πότε θα επιλυθεί το θέμα. Δεν είναι εύκολο να δει κανείς σε τι αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση. Αν υπάρξει αθέτηση της πληρωμής στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβληθούν capital controls. Αφήνουν τις μέρες να περνούν και στο τέλος θα πρόκειται για πρακτικό θέμα: πόσο γρήγορα μπορεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει ένα πρόγραμμα και να πάρει τα χρήματα για να πληρώσει; Όπως είπε ο κ. Τουσκ, η συμφωνία πρέπει να γίνει αυτήν την εβδομάδα. Αλλιώς στο τέλος του μήνα θα υπάρξει αθέτηση, μπορείτε να την πείτε και 'τεχνική χρεοκοπία', κάτι που όμως θα προσθέσει ένα επιπλέον τεχνικό πρόβλημα, καθώς το ΔΝΤ δε θα μπορεί πια να συμμετέχει σε πρόγραμμα, αλλά θα μπορεί να δώσει μόνο ένα δάνειο-γέφυρα όπως σε πολλές πολύ φτωχές χώρες στο παρελθόν».

Η εναλλακτική, όμως, δεν μπορεί να είναι το Grexit, είπε ο Nielsen, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε την τεχνική ικανότητα να εισάγει καινούριο νόμισμα. Θα υπάρξει χάος και η κυβέρνηση σίγουρα θα πέσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v