EKT: Ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τον ELA

Μια αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα άφηνε λίγες επιλογές στην ΕΚΤ από το να κόψει την γραμμή ζωής στις τράπεζες της χώρας. Στο τέλος του μήνα η κρίσιμη ημερομηνία, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι σε στάση αναμονής.

EKT: Ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τον ELA

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ως το τέλος του μήνα, αλλά μια αθέτηση πληρωμών θα άλλαζε ριζικά τα δεδομένα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

«Για όσο καιρό οι συζητήσεις συνεχίζονται με την ελπίδα ότι είναι εφικτή η συμφωνία, θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA» ανέφερε μια πηγή. «Αν η Ελλάδα κήρυσσε χρεοκοπία, όλα θα άλλαζαν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει χρηματοδότηση με ενέχυρα (collateral) ενός οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει» πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλες πηγές. «Ο τερματισμός (cap) του ELA και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε πηγή στο Reuters, λέγοντας πως η αθέτηση πληρωμών θα είναι το σημείο καμπής. 

«Η αιτία για μια σοβαρή επανεξέταση της έκτακτης στήριξης προς την Ελλάδα και μια επανεξέταση των ελληνικών ενέχυρων θα γίνει όταν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή στην ΕΚΤ» σημείωσε άλλος αξιωματούχος.

Προς το παρόν, πολλοί στην ΕΚΤ περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Ελλάδα. «To αίσθημα είναι ότι έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε και τώρα όλα είναι στο χέρι τους» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v