Διαψεύδει το Βερολίνο σχέδια για χρεοκοπία

Μετά το σάλο που προκάλεσε το πρωινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild για πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για χρεοκοπία και Grexit, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές.

Διαψεύδει το Βερολίνο σχέδια για χρεοκοπία

H γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας Stephen Seibert διέψευσε το πρωινό δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά της και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και Grexit. 

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Seibert δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης».

Δεν υπάρχει καμία καινούρια στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά, αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύεται από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων, τονίζει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρωινό δημοσίευμα της Bild είχε ως εξής:

Bild: Ούτε η Μέρκελ αποκλείει πλέον τη χρεοκοπία 

Όταν το τρίο Άγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ διαλύθηκε προχτές τη νύχτα στις 12.20, ήταν ξεκάθαρο αυτό που μέχρι τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας δεν ήθελε να καταλάβει: η χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανότατα δεν μπορεί πια να αποφευχθεί. Σε εμπιστευτικό κύκλο στο Βερολίνο λέγεται πια ανοιχτά: "Τέρμα, τελειώσαμε, GREXIT...!", αναφέρει η γερμανική Bild σε ρεπορτάζ που εξέδωσε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αποκλείει πλέον μια ελληνική χρεοκοπία.

Στη συνάντηση με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ο Α. Τσίπρας έμεινε ανυποχώρητος έναντι των απαιτήσεων των δανειστών (π.χ. στο θέμα του ΦΠΑ), αναφέρει η Bild. Λόγω μεγάλων διαφορών, το ΔΝΤ αποχώρησε χτες πρόωρα από τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, αυξάνουν όμως και οι πιέσεις από τους βουλευτές του κόμματος της καγκελαρίου, οι οποίοι αρνούνται την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων για την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο υπάρχει εντατικός συνδυασμός για την πιο ακραία κατάληξη. Ειδικότερα, διεξάγονται συζητήσεις για το τι θα πρέπει να γίνει σε πιθανή χρεοκοπία της Αθήνας. Υπό συζήτηση βρίσκονται η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.

Υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε στην Bild: "Ακόμα και η καγκελάριος γνωρίζει πια ότι ο χρόνος δεν επαρκεί".

Η Αθήνα έχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο: την επόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί Eurogroup. Πάντως, όπως λέγεται σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, «κανείς δε θα μπορέσει να μας κατηγορήσει ότι δεν κάναμε τα πάντα...".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v