ΠΑΣΟΚ: Μάχη για τρεις με έπαθλο τον προεδρικό θώκο

Οι προτεραιότητες Γεννηματά, Λοβέρδου και Κωνσταντινόπουλου για την επόμενη μέρα. Τι υποστηρίζουν για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση. Η αυριανή ψηφοφορία, ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη και η συνδρομή για τη... συμμετοχή στη διαδικασία.

ΠΑΣΟΚ: Μάχη για τρεις με έπαθλο τον προεδρικό θώκο

Σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, περισσότερο συρρικνωμένο από ποτέ, αναζητά τρόπους για την ανασυγκρότησή του. Ένας από αυτούς, θεωρούν πολλοί, είναι η αλλαγή προέδρου, με τη σχετική αυριανή διαδικασία να θεωρείται καθοριστική για το μέλλον του πάλαι ποτέ παντοδύναμου Κινήματος.

Υποψήφιοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι οι Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι, έχοντας οργώσει τη χώρα κατά τις προηγούμενες μέρες, ζητούν την εμπιστοσύνη των εναπομεινάντων πράσινων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, ακόμα και αυτοί που θα εγγραφούν στα μητρώα την ώρα της ψηφοφορίας.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να προσέλθουν στις κάλπες 80-100.000 άνθρωποι, αριθμός που για τα σημερινά δεδομένα, όπως λένε, θα είναι αρκετά ικανοποιητικός. Η διαδικασία θα διαρκέσει από τις 09:00 έως 19:00 και οι εκλογείς θα επιβαρυνθούν με οικονομική συνδρομή 1€, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της διαδικασίας.

Εφόσον κανείς εκ των τριών υποψηφίων συγκεντρώσει το 50 (+1)% των ψήφων, θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους, εκτός και αν ο δεύτερος εκφράσει την επιθυμία να μην γίνει αυτό, στην περίπτωση που θα έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώτο.

Η προεκλογική εκστρατεία και των τριών υποψηφίων έγινε σε χαμηλούς τόνους, με φόντο και την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Φώφη Γεννηματά

Με παρακαταθήκη το «βαρύ» επίθετό της, ως κόρη ενός εκ των πιο ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ευαισθητοποιεί τα αντανακλαστικά των παλαιότερων ψηφοφόρων και ευελπιστεί ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος.
Στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν περί τα 30 στελέχη της επιρροής της.

Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν αυτός που της είχε προσφέρει για πρώτη φορά υπουργικό θώκο, αυτό της υφυπουργού Υγείας το 2009. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, εφόσον εκλεγεί, η κ. Γεννηματά να επιδιώξει την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια ευρύτερης ανασυγκρότησης του χώρου και με δεδομένο ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διάσπασή του.

Στις εκλογές του 2012 η κ. Γεννηματά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος την αξιοποίησε αρχικά ως εκπρόσωπο Τύπου και τον Ιούνιο το 2013 ως αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η ίδια ζητά «μια καθαρή εντολή», προκειμένου να μην χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, ενώ ως στόχο θέτει να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ από την κατάσταση μετάβασης και αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.

Για την πιθανή συμφωνία κυβέρνησης και εταίρων υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να συναφθεί και μετά θα αποφασισθεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονή «σε λογικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Ανδρέας Λοβέρδος

Ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής από τους τρεις υποψηφίους των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Νωπές πάντως είναι ακόμα οι μνήμες από την επεισοδιακή αποχώρησή του από το κόμμα το Δεκέμβριο του 2012 και ο σχηματισμός της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» (Απρίλιος 2013) με την οποία συμμετείχε στις περσινές ευρωεκλογές ως μέλος της ΕΛΙΑΣ.

Εάν κερδίσει τις αυριανές εκλογές, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις, αλλά θα κινηθεί αντιπολιτευτικά. Όπως δήλωσε πρόσφατα, «δεν θα ανεχτώ πια τραμπουκισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ μίλησε για «αμπελοφιλοσοφούντες και δημαγωγούς κοινωνιστές που κυβερνούν τον τόπο και «φαντασιώνονται τον διασυρμό της χώρας ως πλανητική τους επιβεβαίωση».

Ως προς τη συμφωνία, διάκειται αρνητικά, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το κείμενο των 47 σελίδων «αν τελικά αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές, διότι αποτελεί επιδείνωση σε σχέση με το mail Χαρδούβελη». Θεωρεί δε πως η παράταση του μνημονίου είναι η χειρότερη εκδοχή.

Στόχος του κ. Λοβερδου είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, προτείνει τη διεξαγωγή ενός μεγάλου συνεδρίου και απευθύνει πρόσκληση για σύγκλιση σε όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Προβάλλεται ως ο εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς του κόμματος και, ως ατού του, οι πολιτικοί του φίλοι θεωρούν το γεγονός ότι είναι «άφθαρτος» σε σχέση με τους άλλους δύο υποψηφίους (παρόλο που μετρά τρεις κοινοβουλευτικές θητείες).

Ποντάρει στην στήριξη μέρους της «ομάδας Ανδρουλάκη (Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ)», με την οποία βρίσκεται κοντά και ηλικιακά. «Σήμερα, οφείλουμε να επιλέξουμε ποιους πραγματικά εκπροσωπούμε. Τους νέους μη προνομιούχους. Να καταθέσουμε ένα σχέδιο αλήθειας, έστω και αν αυτό θα έχει υψηλό κόστος, να υπερασπιστούμε την παράταξή μας», τονίζει, προσδιορίζοντας το στίγμα του.

Προσαρμόζεται εύκολα στα εκάστοτε εσωκομματικά δεδομένα, ενώ ήταν εκ των πρωταγωνιστών της «ομάδας των έξι» η οποία πέρσι τον Ιούλιο εξέδωσε κείμενο μανιφέστο εναντίον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, στην περίπτωση που εκλεγεί, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο επισημαίνει πως «πρέπει να πάρουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες και να κάνουν πρώτα ένα βήμα πίσω. Χρειάζεται κάποιοι από αυτούς να αποσυρθούν, για να μπορέσει ο χώρος να ανασυγκροτηθεί».

Όσον αφορά την οικονομία, εκτιμά ότι «η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια οικονομική επιλογή. Είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v