Πού αποδίδει η κυβέρνηση το αδιέξοδο

Για άγριο παιχνίδι μεταξύ ΔΝΤ- Ευρώπης μιλά η Αθήνα τονίζοντας ότι δεν θα δεχτεί «ποτέ» μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η συνάντηση «φιάσκο» στις Βρυξέλλες και η παρέμβαση Τσίπρα στις εξελίξεις. Ποιες είναι οι αντιπροτάσεις του Μαξίμου. Νέα συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Πού αποδίδει η κυβέρνηση το αδιέξοδο

Το χθεσινό «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες δεν έδειξε να αιφνιδιάζει το Μαξίμου. Οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησαν αργά το βράδυ για την Αθήνα, ενώ μαζί τους επέστρεψε και ο Γιώργος Χουλιαράκης καθώς ελλείψει συμφωνίας δεν προβλέπεται EuroWorkingGroup το επόμενο 24ωρο.

«Δώσαμε προτάσεις, παρουσιάσαμε βελτιώσεις και ισοδύναμα, απορρίψαμε τα τελεσίγραφα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάλι με τους θεσμούς εάν προσέλθουν με βελτιωμένη πρόταση», λέει κυβερνητικός παράγοντας με ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Το στίγμα δίνει σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με δημόσια παρέμβασή του: «Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό» τονίζει.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 12:30 θα συνεδριάσει στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντάται στο Μαξίμου με τον συντονιστή της διαπραγμάτευσης αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ηρεμοι...

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα στελέχη του Μαξίμου, υποδέχτηκαν με μία αξιοπρόσεκτη ηρεμία τις εξελίξεις:

Πρώτον, υπενθυμίζουν ότι από την Παρασκευή διεμήνυαν πως δεν θεωρούσαν το Eurogroup της Πέμπτης «καταληκτικό σταθμό» αλλά απλώς «ορόσημο», καθώς είχαν ενημέρωση για την επιμονή του ΔΝΤ στους «μνημονιακούς όρους» τους οποίους δεν είχε βγάλει ούτε στιγμή από το τραπέζι των τρίμηνων συζητήσεων.

Δεύτερον, επιμένουν ότι «υπάρχει χρόνος». Στην πιεστική παρατήρηση ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το ευρωπαϊκό σκέλος του ισχύοντος δανειακού προγράμματος (σ.σ. μετά την τετράμηνη παράτασή του) ενώ την ίδια ημέρα η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ την ενιαία δόση του 1,6 δις ευρώ, απαντούν πως «δυό εβδομάδες είναι μεγάλο χρονικό εδώ που έφτασε η διαπραγμάτευση», ενώ «δεν έχει βγει από το τραπέζι η παράταση».

Τρίτον, παραπέμπουν στις μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, που ως προς το θέμα του χρέους μοιάζουν ανυπέρβλητες, με τη χώρα «να βρίσκεται στη μέση».

Επικαλούνται προς τούτο τις αποκαλύψεις μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, με αποκορύφωμα αυτές της FAZ με το είπα-ξείπα της Λαγκαρντ προς την Μέρκελ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι το παιχνίδι για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και στην Ευρώπη «έχει χοντρύνει» και επιδρά καταλυτικά στη διαπραγμάτευση.

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ μείωση συντάξεων»

Το ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή εξέλιξη προκύπτει και απο το γεγονός ότι λίγο πριν αναχωρήσουν οι υπουργοί για τις Βρυξέλλες το Μαξίμου παρουσίασε τα αδιαπραγμάτευτα όρια για την ελληνική πλευρά: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (επενδυτικό πακέτο).

Αμέσως μετά το ναυάγιο εξέδωσε νέο non paper σημειώνοντας:

* Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις-μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, πχ ηλεκτικό ρεύμα».

* Το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο και έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από ΦΠΑ.

* Η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει σε ετοιμότητα για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι υπουργοί παρουσίασαν στους εκπροσώπους των "θεσμών" μέτρα και ισοδύναμα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2,5%, με φόρους-ΦΠΑ (σε δίκαιη κατανομή) να καταλαμβάνουν το 1,9% και τα διαρθρωτικά (π.χ. άμεση κατάργηση πρόωρων συντάξεων) το 0,6%.

Το ΔΝΤ επέμεινε...

Στον αντίποδα, λένε, οι εκπρόσωποι ζήτησαν να καλυφθεί ολόκληρο το κενό από μειώσεις συντάξεων και ΦΠΑ, ενώ για τις ελληνικές προτάσεις απαντούσαν μονότονα «δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να δεχτούμε κάτι άλλο».

«Ως εκ τούτου η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και τέλος», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Στο non paper του Μαξίμου δε, αναφέρεται ρητώς: «Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

Δείχνοντας έτσι τον... ένοχο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v