Παράθυρο από Κομισιόν για συναίνεση στα εργασιακά

Είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εάν η Αθήνα έλθει με νέες προτάσεις, τονίζει η Επιτροπή. Ζητήσαμε απόδοση 1% του ΑΕΠ από ασφαλιστικό, μας έφεραν 0,04%. Βλέπει σύνδεση αύξησης μισθών με παραγωγικότητα. Συνάντηση Γιούνκερ - Ντράγκι σήμερα.

Παράθυρο από Κομισιόν για συναίνεση στα εργασιακά

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εισέλθει σε πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εάν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με το εάν θα γίνει νέα αντιπρόταση δήλωνε πως «σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχουμε εξαντλήσει τα όρια, αλλά θα το δούμε».

Το μόνο ορόσημο που υπάρχει είναι αυτό της 30ης Ιουνίου, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Θα θέλαμε να υπήρχε κάτι παραπάνω στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά αυτό είναι το περιθώριο στο οποίο δουλεύουμε.  

Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό να αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως, τη στιγμή που η Αθήνα προσφέρει 0,04% του ΑΕΠ. "Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα από τα 71 εκατ. ευρώ της αποταμίευσης στο μέτωπο των συντάξεων", υπογράμμισε η Ανικα Μπράιτχαρτ. 

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε να καταστεί το σύστημα βιώσιμο. 

Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος ήδη έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, σημαντικά μειωμένος από τον αρχικό στόχο του 3%.   

Επίσης, υπογράμμισε, οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ. Ομως, πρόσθεσε, θα πρέπει οι μισθοί στην Ελλάδα να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα, σημείωσε σε σχέση με τους στόχους στα εργασιακά.  

Παράλληλα, έκανε λόγο για κατακερματισμένο σύστημα ΦΠΑ, αλλά και για ανάγκη βελτίωσης στη συλλογή φόρων. 

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει σήμερα γεύμα εργασίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v