Αγωγοί: «Σφήνα» των Αυστριακών με Nabucco για το ρωσικό αέριο

Ο νέος CEO της OMV Rainer Seele, αναλαμβάνει να αναβιώσει το σχέδιο του αγωγού Nabucco για να μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία στην Αυστρία. Η συνάντηση με τον Alexei Miller της Gazprom. Τι σημαίνει η αυστριακή πρόταση για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Αγωγοί: «Σφήνα» των Αυστριακών με Nabucco για το ρωσικό αέριο

Αναβίωση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, όχι όμως ως αγωγού του Νότιου Διαδρόμου, αλλά ως αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο του Turkish Stream αποκαλύπτει η εφημερίδα της Βιέννης Die Presse.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρωτοβουλία ανασύστασης του αυστριακής έμπνευσης αγωγού, ο οποίος όμως έχασε το παιχνίδι του Νότιου Διαδρόμου υπέρ του ΤΑΡ, ανέλαβε ο νέος CEO της εθνικής ενεργειακής εταιρείας της Αυστρίας OMV, Rainer Seele, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει μια νέα προοπτική για την όδευση του Turkish Stream επί κοινοτικού εδάφους.

Ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίζει και στη χειρότερη, για τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, θέτει εν αμφιβόλω τη διέλευση του ρωσικού αγωγού επί ελληνικού εδάφους.

Όπως φαίνεται δηλαδή τα προβλήματα στη ΠΓΔΜ και η άρνηση της Σερβίας να δεχτεί ρωσικό αέριο μέσω της όδευσης από Ελλάδα, διαμορφώνουν αρνητικούς συσχετισμούς για την όδευση του ρωσικού αγωγού μετά την Τουρκία προς Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ουγγαρία.

Ενδεχομένως δε να είναι ένας από τους λόγους που τα κυβερνητικά στελέχη που προωθούν τη διέλευση του ρωσικού αγωγού στο ελληνικό έδαφος, επιδιώκουν την συνεργασία με τις ιταλικές Edison και ΕΝΙ για την αξιοποίηση του σχεδίου του Ελληνοιταλικού αγωγού IGI, ως κλάδου του Τurkish Stream με κατάληξη στην Ιταλία.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας, στις αρχές Ιουνίου ο κ. Seele με την ιδιότητα του προέδρου του συμβουλίου εκτελεστικών διευθυντών της γερμανικής Wintershall είχε στη Μόσχα συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Alexei MIller. Στη συνάντηση, η οποία επιβεβαιώνεται και με φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, η Die Presse αναφέρει ότι συμμετείχε επίσης ο Reinhard Mitschek, επικεφαλής της εταιρείας του αγωγού Nabucco, ο οποίος καθόταν δίπλα στο νέο CEO της αυστριακής OMV, γεγονός που κατά την εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι στη συνάντηση με τον κ. Miller συζητήθηκε η προοπτική αναβίωσης του αγωγού Nabucco.

Σημειώνεται ότι η γερμανική Wintershall έχει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη ρωσική Gazprom, καθώς αναπτύσσουν από κοινού κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Ρωσία, εκμεταλλεύονται υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ελέγχουν εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου και κυρίως, συμμετέχουν στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Έτσι με δεδομένο ότι ο αφενός νέος CEO της αυστριακής OMV έχει μεγάλη εμπειρία στο να κάνει μπίζνες με τους Ρώσους και αφετέρου ότι η Αυστρία ποτέ δεν ξεπέρασε το «σοκ» της απόρριψης του Nabucco, οι δυσκολίες στην επέκταση του Turkish Stream πέραν του Ελληνικού εδάφους, εμφανίζονται ως ευκαιρία αναβίωσης του Nabucco, με όδευση μετά την Τουρκία προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και με κατάληξη στο Baumgartner της Αυστρίας, όπου το μεγάλο hub φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί και το θεμελιώδες πρόβλημα στην διέλευση του ρωσικού αγωγού South Stream από κοινοτικά εδάφη, καθώς στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν αποκλειστικά εταιρείες χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα στην εταιρεία του αγωγού Nabucco, συμμετείχαν με ποσοστό 16,67% η κάθε μία οι εταιρείες OMV Αυστρίας, MOL Ουγγαρίας, Transgaz Ρουμανίας, Bulgargaz Βουλγαρίας, η γερμανική RWE και η τουρκική Botas.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστριακή πρόταση προβλέπει ότι ο αγωγός αυτός εκτός από ρωσικό, θα μπορεί να μεταφέρει και αέριο του Ιράν, με δεδομένο ότι σύντομα και ενδεχομένως έως τις 20 Ιουνίου, θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για άρση του embargo σε βάρος της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v